FN Plzeň pořídí za 25 mil Kč nový komplexní počítačový systém

24. 3. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový počítačový systém, který lépe propojí veškeré dosud používané moduly pro ekonomický, medicínský či evidenční provoz, získá plzeňská fakultní nemocnice. Díky dotaci EU může pořídit specifický software za 25 milionů korun, z toho 3,75 milionu zaplatí nemocnice, řekl ekonomický náměstek Viktor Wendler.


Nový systém má zjednodušit, urychlit, usnadnit a zefektivnit řízení nemocnice.

„Fakultní nemocnice je jedna z největších organizací regionu Jihozápad, máme 4011 přepočtených pracovníků, z toho je 3213 odborných zdravotníků, roční obrat nemocnice je pět miliard korun,“ vyčíslila ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Tak velká „firma“ vyžaduje složité evidenční, datové a řídicí produkty. Nemocnice má i teď řadu počítačových systémů na sledování různých ukazatelů. Je to například klinický informační systém o pacientech a léčbě, manažerský systém, evidence lékárny, evidence skladů a zdravotnického materiálu, systém plánování služeb, mzdové a ekonomické systémy, sledování efektivity a kvality léčebných procesů a další. Úkolem nového produktu je všechny efektivně propojit.

„Je to takový poslední článek, který nám scházel v mozaice modulů informačního systému. My jsme museli jednotlivé části složitě propojovat, teď od tohoto systému očekáváme, že bude rychlejší, modernější, že pomůže například lépe členit náklady a výnosy,“ uvedla Kunová.

Dosavadní dodavatelé produktů podle ní už mnohdy nebyli schopní původní ekonomický systém stále modernizovat a propojovat s ostatními.

Nemocnice nyní vyhlašuje výběrové řízení. Kromě nového softwaru bude součástí také dodávka více než 50.000 čipů a několika čteček pro snadnější evidenci a inventarizaci majetku nemocnice, uvedl Wendler.

Vedení nemocnice očekává, že systém umožní snadnější a lepší práci s obrovským množství dat z nejrůznějších databází nemocnice. Jako příklad uvedla Kunová takzvanou pasportizaci. FN má už teď v počítači půdorys každé místnosti.

Když se rozhoduje například o nových investicích do přístrojů, zjistí dotazem do systému, kde a jak jsou stávající přístroje umístěny, jakou mají návaznost na další pracoviště, jak jsou využívány a podobně. Provázání všech databází má umožnit i kladení velmi specifických a konkrétních dotazů kombinujících medicínská, provozní i ekonomická hlediska.

FN Plzeň má na 53 klinikách, ústavech a odděleních 1830 akutních lůžek, což ji řadí na třetí místo mezi fakultními nemocnicemi v ČR. Ročně vykazuje přes 68.00 hospitalizací, na 3450 porodů a milion ambulantních vyšetření. Jen za loňský rok zpracovala nemocnice více než 45.000 přijatých a přes 70.000 vydaných faktur a více než 80.000 pokladních dokladů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?