FN Plzeň žádá dárce všech skupin, aby přišli darovat krev

15. 7. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňská fakultní nemocnice žádá dárce i prvodárce všech krevních skupin, aby přišli darovat krev. V minulých dnech přišlo do transfuzního oddělení méně dárců a nemocnice potřebuje doplnit zásoby krve, uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.


Dárci i prvodárci mohou přijít v pracovních dnech od 6:30 do 12:00, ve středu do 17:30. Nemocnice prosí, aby dárci, pokud možno, naplánovali své odběry před odjezdem do přímořských letovisek jižní Evropy.

Kvůli státním svátkům v minulém týdnu se snížily počty odběrových dnů, a tedy i zásoby krve. „V průměru denně přijde na naše oddělení darovat krev 80 dárců, pátky bývají vyhledávané, chodí i 100 lidí. V prvních prázdninových dnech však přišlo denně jen průměrně 50 dárců a v pondělí 11. července jsme odebrali krev pouze 32 dárcům,“ shrnula primářka transfuzního oddělení Jarmila Hrubá.

Spotřeba krevních jednotek ve FN Plzeň je různá, záleží na typu operace. Na velké plánované ortopedické operace se v průměru spotřebují tři až čtyři krevní jednotky, tedy krev ze tří až čtyř odběrů. „Pokud je přijat pacient s rozsáhlými poraněními, při jehož léčbě následují i opakující se operace, může nemocný dostat 20 i více krevních konzerv,“ uvedla Levorová. Do konce června uskutečnilo transfuzní oddělení 8820 odběrů, což zhruba odpovídá i průměru jiných let. Loni uskutečnilo oddělení 17.796 odběrů, předloni 17.806 odběrů.

Krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích, při léčbě otrav. Celoživotně jsou na darovanou krev odkázáni lidé na umělé ledvině či s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin.

Muži mohou darovat krev pětkrát do roka, ženy čtyřikrát. Při jednom odběru je většinou darováno 450 mililitrů krve. Celosvětově je nejčastější krevní skupina 0, v ČR převažuje skupina A. Naopak nejméně Čechů má skupinu AB. Rh-pozitivní faktor má 80 procent české populace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?