FN Plzeň zaplatí 150 milionů za nový parkovací dům pro 400 aut

29. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě do konce roku chce plzeňská fakultní nemocnice začít stavět nový parkovací dům uvnitř lochotínského areálu. Čtyřpodlažní dům bude určen pro automobily zaměstnanců. Až v něm začnou svoje vozy parkovat, uvolní se prostory na venkovních parkovištích nemocnice pro pacienty a jejich doprovod.


Parkovací dům bude stát kolem 150 milionů korun a nemocnice ho zaplatí plně ze svých peněz. Hotový by mohl být kolem poloviny příštího roku, řekl ČTK ředitel největšího zdravotnického zařízení na západě Čech Václav Šimánek.

„Parkování je bolavým místem plzeňské fakultní nemocnice,“ připustil. Když se lochotínský areál začal v roce 1978 projektovat a později stavět, nebylo mezi lidmi tolik aut. Nikdo také nepředpokládal, že se nemocnice jednou tak rozroste, řekl Šimánek. I když uvnitř areálu a na přilehlých venkovních parkovištích je 1300 parkovacích míst, všechna jsou od rána beznadějně obsazená.

„Pacienti, kteří přijíždějí třeba na devátou desátou, se už špatně do nemocnice dostávají,“ uvedl ředitel. Ambulance nemocnice ročně provedou téměř milion ošetření, dalších 77.000 pacientů lékaři ročně hospitalizují. Před FN sice zajíždí autobus MHD, velká část pacientů ale jezdí auty. Ve vytížených dnech se tak ráno sjede do nemocnice najedou i několik tisíc pacientů, řekl Šimánek.

Kromě přípravy parkovacího domu FN podle něj jedná i s prvním městským obvodem o rekonstrukci asfaltových a nezpevněných parkovišť.

FN Plzeň má v areálech ve čtvrtích Bory a Lochotín 1689 lůžek. Roční obrat nemocnice byl loni 5,472 miliardy korun. FN díky dobrému hospodaření plánuje několik velkých investic. Se státní dotací postaví do roku 2020 pavilon chirurgických oborů za 1,5 miliardy, kde zaplatí asi 30 procent ceny. Staví také heliport za 44 milionů, z nichž zaplatí 14 milionů. Za nedávno dokončenou rekonstrukci Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní péče za 45 milionů Kč zaplatila FN ze svého 20 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?