FNOL: Obvinění jednání neohrozí

11. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Trestní stíhání ředitele Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomíra Maráčka neohrožuje další jednání o zajištění lékařské péče v nemocnici, pokud 132 doktorů posledního února skutečně odejde, ujistilo vedení nemocnice i lékařské odbory.


Za ředitele se včera ve svém prohlášení postavilo vedení nemocnice.

Fakultní nemocnice je v Olomouckém kraji jediným zdravotnickým zařízením, kde lékaři v rámci výzvy „Děkujeme, odcházíme“ hromadně podali výpověď.

„Jednání s klinikami o zajištění akutní péče o pacienty po případném odchodu lékařů pokračují dále. Vede je náměstek léčebné péče, který byl od počátku u jednání mezi vedením nemocnice a klinikami,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Ředitele obvinila policie z několika trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami.

Odvolán z funkce nebyl. „Pan ředitel počátkem týdne požádal o neplacenou dovolenou. V příštím týdnu budeme řešit zajištění prozatímního vedení nemocnice po dobu vyšetřování,“ uvedl včera mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Maráček obvinění odmítl. Konkrétněji se k němu zatím nevyjádřil. „V současné době mohu pouze prohlásit, že se připravuje stížnost na obvinění policie,“ napsal v SMS.

Včera s komentářem odkázal na příští dny s tím, že je nemocen.
Nemocnice se dohodla s klinikami, kde výpovědi ohrožují péči nejvíce, na tom, že akutní péči zajistí i v březnu.

Postaráno tedy bude jak o nedonošené novorozence, tak nemocné s mozkovou mrtvicí, kardiaky či hemato-onkologické pacienty.

Na přelom února a března plánuje nemocnice prázdninový provoz - budou odkládány neakutní operace. Nemocnice pacientům nabídne pozdější termíny zákroků.

„Jde o operace, které lze odložit, běžně se na ně čeká i měsíce a jejich odkladem není ohroženo zdraví pacienta. Další postup je věcí jednání mezi vedením nemocnice a klinikami,“ sdělil mluvčí. Stejně tak se lékařské odbory neobávají, že by trestní stíhání ředitele zdravotnického zařízení a jeho momentální nepřítomnost v nemocnici nějak zkomplikovaly jednání.

„Pan ředitel není odvolaný. To, že není v práci, by nemělo narušit jednání mezi lékařským odborovým klubem a fakultní nemocnicí,“ reagoval olomoucký koordinátor výzvy „Děkujeme, odcházíme“ z Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Petr Šafránek.

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování obvinili ředitele Maráčka z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případě, že by obviněnému byla prokázána vina, hrozí mu až osm let za mřížemi.

Důvodem jsou nevýhodné smlouvy

Podle detektivů měl uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, přitom se podle policie jednalo o nákup nových přístrojů.

Zákon měl porušit i při uzavírání smluv na poradenství. Škoda se blíží deseti milionům korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?