Formuláře k ebole zatím nevytipovaly žádné potenciálně nakažené

23. 10. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Během prvního dne kontrol na pražském ruzyňském letišti odevzdaly dotazníky k ebole zhruba čtyři tisíce cestujících. Nikdo z nich v rizikových zemích západní Afriky v uplynulých 42 dnech nebyl. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.


Pohovor a měření teploty musí od úterního rána podstoupit všichni cestující, kteří v uvedené době navštívili Guineji, Libérii nebo Sieru Leone.

Ministerstvo zdravotnictví považuje začátek akce za úspěch. Zdravotníkům se prý podařilo potvrdit, že jsou schopni obratem dohledat jakéhokoliv cestujícího. Dva cestující totiž ve formulářích vyplnili, že rizikovou oblast Afriky navštívili, následně se ale nedostavili k vyšetření. Podle uvedených kontaktů je zdravotníci vyhledali a ukázalo se, že jde o starší manžele, kteří se při vyplnění dotazníku spletli. V rizikové oblasti nebyli, uvedla Čechová.

Zmatků během prvního dne bylo více. Část lidí například dotazníky neodevzdala v letadle a nosila je osobně do zdravotního centra, které během úterka na pražském letišti vzniklo. Podle pražského letiště jde ale o alternativní způsob, jakým mohou cestující vyplněné karty odevzdávat, a nejde tedy o problém.

Za děti do 15 let věku musí vyplnit kartu zákonný zástupce či jiná zletilá osoba, která je doprovází, případně člen posádky. Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10.000 korun. Šíření eboly je podle trestního zákoníku trestné a trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti. Lidé z vnitrostátních letů karty k vyplnění nedostávají.

Vstupní kontroly na letištích již zavedly USA, Kanada a v Evropě Francie a Británie. V Česku jejich zavedení schválila Bezpečnostní rada státu. Vytištěno pro první tři týdny je 300.000 karet za 100.000 korun. Počty vycházejí z množství příletů, denně do ČR přiletí 15.000 až 17.000 lidí, jen minimum přitom létá z rizikových afrických oblastí. Za celý loňský rok šlo o zhruba 130 cestujících.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?