Fúze nemocnic v Liberci a Turnově má podporu kraje

28. 3. 2013 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj podpořil plánovanou fúzi Krajské nemocnice v Liberci s Panochovou nemocnicí Turnov. Obě zařízení by se měla spojit k 1. lednu 2014. Město Turnov se pak stane dalším vlastníkem liberecké nemocnice, ve společnosti by dokonce mohlo mít podle předběžných odhadů větší podíl než Liberec. Turnov by měl získat 17 procent akcií, Liberec 14 procent a kraji zůstane majoritní balík 69 procent akcií. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).


Odhad obchodních podílů vychází z hodnot základního kapitálu obou společností. „Teď se dohadujeme o tom, zda nechat zpracovat odhady obou společností, bude záležet na členech pracovních týmů,“ řekla Kocumová.

Náklady na posudky se odhadují na zhruba 300 000 korun. Podle Kocumové by to vzhledem k velikosti a významu fúze nebyly vyhozené peníze a obě strany by tak získaly jasnou představu o skutečné hodnotě obou nemocnic.

Pro obě zařízení je připravovaná spolupráce výhodná. V Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče a umožní i lépe využít areály obou nemocnic, řekl již dříve ČTK generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka. Do Turnova by se podle něj mohla mimo jiné přesunout léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení.

„Přesunout by se do Turnova mohly také třeba jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemáme v Liberci místo,“ uvedl. V Turnově by mohli poskytovat i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.

Podle Kocumové ale kraj zvažuje také užší spolupráci mezi oběma krajskými nemocnicemi v Liberci a České Lípě. „Fúze by v tuto chvíli byla poměrně náročná, ale mohlo by jít o nějaký formát společného fungování. V Pardubickém kraji teď třeba funguje holdingové uspořádání, což je jedna z cest,“ řekla Kocumová.

Pokud má kraj dvě krajské nemocnice, měly by podle ní alespoň v některých oblastech fungovat společně - třeba v nákupu léků či zdravotnického materiálu, ale i v péči o pacienty. „Z českolipské nemocnice teď často posílají pacienty do jiných nemocnic i mimo území kraje a to bychom chtěli změnit,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?