Generika versus originály

2. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické asociace se nyní hádají o tom, co je pro české zdravotnictví finančně výhodnější. Používat originální léky, nebo generika, která v České republice představují 70 procent lékových balení...?


Farmaceutické asociace se nyní hádají o tom, co je pro české zdravotnictví finančně výhodnější. Používat originální léky, nebo generika, která v České republice představují 70 procent lékových balení?

Pacient rozdíl mezi originálem a generikem zpravidla nepozná a výběr léku nechává na lékaři. “ Generika musejí mít stejnou kvalitu jako originální léky a hlavně jsou finančně dostupnější, takže se dostanou k většímu počtu nemocných,“ vysvětlil Lumír Kroček, předseda asociace farmaceutických firem ( ČAFF).

Její členové jsou výrobci generik a domnívají se, že právě díky generikům se ušetřilo 4,5 miliardy korun. Mezinárodní asociace farmaceutických firem ( MAFF) to zpochybňuje. Podle jejího předsedy Pavla Mazana generika zdaleka tolik neušetří.

“ Předepisuje se jich totiž až příliš mnoho. Část léků je nadužívaná a mnohem víc zaplatí pojišťovny,“ argumentoval Mazan. Celkové náklady ve zdravotnictví snižují podle něj spíše originální léky. “ Bývají modernější a tedy účinnější, takže jejich užitím klesá počet hospitalizací pacientů,“ tvrdí Mazan.

Podle Kročka to ale v Česku takto nefunguje. “ Ceny hospitalizace jsou v této zemi v jiných relacích. Pokud se například v USA ušetří pacientovi tři dny hospitalizace, tak se to vyplatí. U nás to tak ovšem nevychází,“ oponuje Kroček.

Průměrná spotřeba generik v původní EU je 15 procent, Česko jich nyní spotřebovává 45 procent. A jejich spotřeba roste výrazněji než v jiných zemích. Mazan poukazuje na to, že ve Francii tvoří generika jen tři až čtyři procenta spotřeby.

Podle něj se spor mezi zahraničními výrobci léků chráněných patenty a tuzemskými výrobci jejich levnějších generických kopií nevede úplně čistě.

“ Český systém je pro nové léky nastavený vyloženě restriktivně,“ stěžuje si Mazan.

Dokládá to tím, že jen dvě z 32 nových léčivých látek zaregistrovaných v ČR po vstupu do EU byly zpřístupněny pacientům. “ Je chyba, že v tomto dochází k průtahům z administrativních, tedy z politickoekonomických důvodů,“ souhlasí s Mazanovou kritikou ministerstva Kroček.

Česká léková politika

- V České republice se spotřebovává 45 procent generik, v zemích původní EU je to 15 procent.

- Český systém je pro nové léky nastavený vyloženě restriktivně, jen dvě z 32 nových léčivých látek zaregistrovaných v ČR po vstupu do EU byly zpřístupněny pacientům.

Moravskoslezský deník

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

ing. Jindřich Graf

Vytrháváním detailů ze souvislostí, jak se děje v tomto článku, lze i dokázat, že „bílá je téměř černá“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?