Gottvaldová: Hygienici mají žloutenku na jihu Moravy pod kontrolou

8. 9. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici mají situaci kolem výskytu žloutenky typu A na jižní Moravě pod kontrolou, sdělila hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. Na jižní Moravě je letos 215 případů žloutenky, v kraji přitom žije 1,2 milionu obyvatel.


Podle Gottvaldové provedla krajská hygienická stanice protiepidemická opatření u více než tisícovky osob a řady kolektivů. Na ochranu před virem ministerstvo zdravotnictví uhradilo očkování pro 849 lidí. Práci hygienikům stěžuje nesnadná spolupráce s nakaženými, doplnila.

Za posledních 40 let byl nejvyšší počet nakažených žloutenkou v roce 1979, kdy v celé České republice bylo přes 32.000 nemocných. „V ostatních letech byla hlášena čísla o řád nižší, v současnosti je to až o dva řády. Epidemie století se nekoná, situaci máme pod kontrolou,“ uvedla Gottvaldová.

Od začátku roku do počátku září bylo v Jihomoravském kraji nahlášeno celkem 215 případů žloutenky, což je skoro polovina ze všech případů zaznamenaných v České republice. Od začátku roku je v celé zemi 477 případů nákazy žloutenky. První případy se vyskytly na začátku roku u mladých dospělých, většinou to podle hygieniků byli nepracující uživatelé marihuany a takzvaní squatteři v Brně, kteří obývají prázdné budovy. Z této komunity se pak takzvaná nemoc špinavých rukou rozšířila i mezi jejich přátele a rodiny a do majoritní populace.

„S ohledem na nestandardní chování a vnímání reality u těchto lidí nemocných žloutenkou s nimi byla a je velmi nesnadná spolupráce, což výrazně ztěžuje provádění potřebných protiepidemických opatření ze strany Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje,“ řekla Gottvaldová. Podle ní je obtížné zjišťovat identitu osob, které byly s nemocnými ve styku. Hygienici dosud identifikovali 1300 lidí, kteří byli s nemocnými v kontaktu. Hygienici u nich provedli příslušná protiepidemická opatření.

Virus se vylučuje stolicí a dostává se do těla ústy především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití toalety a před každým jídlem. Lidé mohou nákaze zabránit i očkováním. Město Brno, kde je 60 procent nakažených z celého Jihomoravského kraje, nechalo naočkovat své sociální pracovníky z magistrátu a část městské policie. Chystá také očkování sociálních pracovníků nestátních neziskových organizací a bezdomovců. Dopravní podnik města Brna používá na čistění vozidel MHD silnější dezinfekci, opatření chystá i Jihomoravský kraj.

Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?