Greenpeace: Znečištění prostředí může i za reprodukční problémy

28. 11. 2006 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Aktivisté ekologické organizace Greenpeace v pondělí před ministerstvem životního prostředí protestovali proti českému postoji k evropské chemické politice. Zamoření životního prostředí s sebou podle nich nese i reprodukční problémy - ekologové proto přinesli k úřadu i vzorky spermatu, aby tak na problém upozornili...


Praha -

Členové Greenpeace v kostýmech zdravotních sester a pracovníka pohřebního ústavu rozvinuli před vládní budovou plakáty „Chceme budoucnost bez jedů a nezodpovědných úředníků“ a „Konečné řešení české otázky“.

„Většinou se zdůrazňují ekonomické argumenty, zatímco ekologické souvislosti se opomíjejí. Stoupá přitom zamoření životního prostředí, rostou reprodukční problémy. Hrozí nám vymření. Svědčí o tom demografické statistiky. Zvolili jsme proto kontroverzní způsob, abychom zviditelnili tento problém,“ řekl ČTK mluvčí Greenpeace Karel Dolejší.

Aktivisté také upozornili, že české stanovisko k evropské chemické politice (REACH) formuluje jediný úředník. Vzorky spermií předali náměstkovi ministra životního prostředí Karlu Bláhovi. Právě ten podle nich hájí problematické principy kontroly a stanovení bezpečných dávek toxických látek. „Bez účasti zodpovědných politiků se rozhoduje o evropské chemické politice, která ovlivní život všech evropských obyvatel. Je absurdní, když český postoj k této důležité věci formuluje jeden náměstek ministra životního prostředí,“ uvedl Dolejší.

Bláha tác se vzorky ve 22 plastových tubách ochotně převzal. Uvedl, že původním povoláním je toxikolog a je zvyklý zacházet s biologickým materiálem. „Zabalím je do obalu, který zabrání jejich vyloučení a pokusím se zajistit kvalifikované zničení,“ vysvětlil. Zároveň odmítl tvrzení, že je „nezodpovědný úředník“. „Není pravda, že podporuji pouze chemický průmysl. Jsem vedoucí delegace a musím poslouchat všechno. Je důležité, abychom dosáhli kompromisu,“ řekl ČTK.

O definitivní podobě chemické politiky EU, která má nahradit dosavadních 45 evropských předpisů týkajících se chemie a upravit pravidla výroby tisíců produktů, by Evropský parlament měl rozhodovat v nejbližší době. „Domníváme se, že je potřeba přijmout evropskou chemickou politiku, která zakotvuje princip povinné náhrady toxických nebezpečných látek jejich dostupnými alternativami. Všechno, co škodí, má být nahrazeno,“ řekl Dolejší.

Takzvaný REACH by měl platit od 1. ledna roku 2008. Předpis se bude týkat zhruba 30.000 běžně používaných látek, které se vyrábějí v množství nad jednu tunu. Látky, které jsou považované za nebezpečné, bude nutno testovat a budou podléhat povolování.

Aktivisté Greenpeace zároveň zaslali dopis premiérovi Mirkovi Topolánkovi. Vyzvali jej, aby se zapojil do rozhodování o českém postoji k evropské chemické politice. „Češi a Moravané dnes již takřka vymírají. Budou-li zbaveni šance žít opět ve zdravém prostředí, osud národního společenství může být definitivně zpečetěn,“ uvedli.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?