Hamzova léčebna se stará o opuštěný hřbitov dětských pacientů

4. 11. 2013 7:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži - Košumberku udržuje opuštěné hroby dětských pacientů. Hřbitov založil v roce 1903 při vzniku původního Sanatoria doktora Hamzy, pozdějšího Zemského ústavu, "otec" ústavu František Hamza. Do konce druhé světové války tu bylo pohřbeno 168 dětí, které podlehly tuberkulóze. Léčebna celému místu postupně vrací důstojný pietní ráz, řekl ČTK ředitel Václav Volejník.


„To místo má zvláštního ducha, řadu dětských hrobů už není prakticky vidět. Většina je už z minulosti téměř neudržovaných, některé se ztratily, jsou zarostlé travou, takže je tam spíše taková napůl loučka,“ uvedl Volejník. Léčebna proto udržuje hřbitov společně s parkem, který ji obklopuje, nechala udělat zahradní úpravy, vysázet keře a prostor orámovat, aby lidé po hrobech nešlapali.

Na hřbitově jsou pohřbené děti, které neměly nikoho, kdo by se o jejich pohřeb postaral, nebo si jejich rodiče přáli, aby u léčebny našly i místo posledního odpočinku. Kromě nich na pohřebišti leží i dva bývalí ředitelé ústavu a duchovní, který tu působil. Pocházeli odsud a zůstali i po smrti s léčebnou spojeni.

Zakladatel léčebny František Hamza (1868 - 1930) zde pohřben není, i když na hřbitově je rodinná hrobka. V ní ale leží pouze dvouletý syn Božej, který zemřel na záškrt. Sám Hamza je pochován v urnovém háji v Praze-Motole.

Léčebna je největší odborný rehabilitační ústav v Česku, jejím zřizovatelem je stát. Ročně se v Luži léčí kolem 6000 pacientů, většinou z Pardubického kraje a sousedních regionů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?