Hartmann-Rico loni zvýšil tržby o sedm procent na 4,2 miliardy

13. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobce zdravotnických potřeb a pomůcek Hartmann-Rico z Veverské Bítýšky na Brněnsku loni zvýšil tržby o sedm procent na 4,2 miliardy korun. Firma také pro větší objem výroby přijala nové zaměstnance, jejichž počet se zvýšil o 90 na 1339, uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Marek Třeška.


Loňský zisk činil 237,2 milionu korun, což je o 40 procent meziročně méně.

„Loňské výsledky pro nás byly nad očekávání dobré. Podmínky podnikání v tomto oboru jsou však stále tvrdší. Letošní výsledek bude částečně i závislý na cenách surovin, ze kterých vyrábíme. Výsledek ovlivní dále vývoj měnového kurzu a také platební morálka našich odběratelů,“ uvedl Třeška. Již několik let považuje společnost za riziko i nejisté financování zdravotnictví.

Firma, která má v Česku závody kromě Veverské Bítýšky i v Havlíčkově Brodě a ve Chvalkovicích na Náchodsku, loni investovala do modernizace výroby 58 milionů, letos se chystá investovat dalších 100 milionů, aby si udržela náskok před konkurencí. Rychlejší rozvoj však limituje nedostatek zaměstnanců, převážně dělníků.

Zhruba dvě třetiny produkce míří na export. Zatímco vývoz míří do sesterských společností, v Česku se výrobky prodávají nemocnicím, lékárnám, lékárenským velkoobchodům a jiným zdravotnickým zařízením.

Česká firma patří do německé skupiny Hartmann, která je jednou z vedoucích evropských společností zaměřených na zdravotnické a hygienické výrobky, nejdůležitějším trhem je Německo. Na konci loňského roku zaměstnávala přes 10.300 lidí. Obrat celé skupiny loni dosáhl 1,9 miliardy eur (51 mld Kč), což je o čtyři procenta meziročně více.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?