Hašek: O vedení nemocnice v Kyjově musí být jasno v řádu týdnů

29. 4. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) si dlouhodobě neumí představit dvojí ředitelství současného šéfa kyjovské nemocnice Petra Svobody, jenž má od 1. května zároveň vést krajské nemocnice v Karlovarském kraji.


Hašek nechce řešit situaci ze dne na den, ale na druhou stranu je připravený vyhlásit nové výběrové řízení na místo ředitele kyjovské nemocnice.

Jasno chce mít v nejbližších týdnech, řekl ČTK. Podle Svobody by v řízení dvou nemocnic zároveň na přechodnou dobu v řádu měsíců neměl být problém a následující týdny a měsíce ukážou, zda to skutečně půjde.

Hašek se přiklonil k názoru karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD), kterému se Svobodovy dvě ředitelská místa také nezamlouvají. Situace vznikla, když se Svoboda přihlásil do pravidelného konkurzu na ředitele kyjovské nemocnice, kterou dosud vede, a zároveň do výběrového řízení na ředitele Karlovarské krajské nemocnice. V Kyjově dosud jmenován nebyl, ve Varech ano. „Jsem připraven nynější výběrové řízení zrušit a vyhlásit nové,“ uvedl k situaci v kyjovské nemocnici Hašek.

Zároveň však zdůraznil, že ctí výborné Svobodovy výsledky ve vedení kyjovské nemocnice a nechce věc řešit ze dne na den. Svoboda řídí nemocnici od ledna 2012. Od té doby nemocnice uhradila osmimilionový dluh minulého vedení, nakoupila nové přístroje a zrekonstruovala některá oddělení. I karlovarské krajské nemocnice mají nyní problémy. Úhradová vyhláška snížila nemocnicím platby, a krajské nemocnice se tak dostávají do ztráty asi osmi milionů korun měsíčně. Kraj zatím odmítá provoz dotovat ze svého.

„Pracuji na spoustě věcí ve Varech už nyní. V Kyjově se změnil systém zastupování a podepisování, porady budu vést i nadále. Souhlasím s tím, že dlouhodobě to není udržitelné. Následující týdny a měsíce ukáží, zda to opravdu půjde,“ řekl ČTK Svoboda, podle kterého by situace měla trvat několik měsíců. Hašek chce mít ale jasno v řádu několika týdnů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?