Havířovské nemocnici hrozí totální kolaps

25. 9. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Situace se skutečně zhoršuje a stává se neúnosnou. V úterý bylo s okamžitou platností uzavřeno jedno interní oddělení. Redukována jsou lůžka intenzivní péče a lékaři jsou přerozdělováni tak, aby se alespoň nějak zajistily služby," popsal jeden z lékařů....


Problémy v nemocnici se týkají především akutního nedostatku lékařů. Situace postupně graduje a vedení nemocnice ani krajského úřadu jako zřizovatele zřejmě nemá k dispozici řešení, které může okamžitě přijmout.

„Situace se skutečně zhoršuje a stává se neúnosnou. V úterý bylo s okamžitou platností uzavřeno jedno interní oddělení, konkrétně D. Redukována jsou lůžka intenzivní péče a lékaři jsou přerozdělováni tak, aby se alespoň nějak zajistily služby. Interna, kterou nyní za odvolaného primáře vede primář geriatrie, nemá jiného atestovaného lékaře, k odchodu se chystají jediní dva schopní kardiologové a lékaři chybějí i na jiných odděleních. Doktoři pracují bez rezerv, nemohou si vybírat volno, ani si doplňovat vzdělání na stážích,“ popsal jeden z lékařů.

Žalují sami lékaři

Patnáct podepsaných lékařů v úterý rozeslalo ostře laděný dopis hejtmanovi Evženu Tošenovskému, jeho náměstkovi Veverkovi zodpovědnému za zdravotnictví, lékařské komoře i primátorovi Havířova Františku Chobotovi. Popisují v něm, jak to v nemocnici nyní vypadá a co hrozí.

Lékaři například ještě nemají ani uzavřenou letošní kolektivní smlouvu, protože se s vedením nemocnice nedohodli na jejím znění.

Dopis však došel kurýrní službou až kolem poledne a adresáti se s ním nestačili seznámit.

Další vývoj situace dnes

Jediný, kdo se k němu vyjádřil, je havířovský primátor. „Okamžitě po přečtení jsem volal paní ředitelce, která mě ujistila, že jí na nemocnici záleží. O situaci budu informovat členy vedení města a radní. Bohužel, město s tím mnoho dělat nemůže. Zřizovatelem je kraj. Pokusíme se opět intervenovat, abychom zajistili našim občanům kvalitní zdravotnickou péči,“ řekl primátor Chobot.

Hejtman a jeho náměstek budou na situaci reagovat zřejmě dnes v průběhu zasedání krajského zastupitelstva. K situaci se zatím nevyjádřila ani ředitelka nemocnice Věra Kovářová. Už dříve však řekla, že se snaží situaci stabilizovat.

Deník situaci sleduje a průběžně aktualizuje na stránkách www.karvinsky. denik.cz

Libor Běčák, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?