Heger bude s odbory jednat o dohodě, sejde se i bezpečnostní rada

14. 2. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s lékařskými odbory a komorou dnes projedná návrh dohody, která by mohla odvrátit odchod nespokojených lékařů z nemocnic. Na její přípravě se shodli už v pátek.


I přes vstřícné kroky na obou stranách se sejde i Bezpečnostní rada státu, která bude dál chystat nouzové zajištění zdravotnické péče pro případ, že by domluva s odboráři ztroskotala a doktoři své výpovědi nestáhli.

V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme podalo výpověď 3800 z asi 20.000 nemocničních lékařů. Od března tak hrozí v některých nemocnicích omezení péče a někde i uzavření celých oddělení. Kraje už začaly připravovat krizové scénáře, jak by se ošetření pacientů dalo zajistit.

Minulý týden se s hejtmany sešli poprvé i členové Bezpečnostní rady státu. Premiér Petr Nečas (ODS) pak oznámil, že by mohla pomoci armáda. Zdůraznil ale, že doufá v dohodu s lékaři.

Pomalu se začala rýsovat v pátek, kdy se Heger s lékařskými odbory a komorou vrátil k jednacímu stolu. I když na některých bodech panuje už shoda, dál trvá spor o to, o kolik vlastně by si doktoři měli přilepšit. Odbory žádají přidávání o 8000 až 12.000 korun měsíčně.

Ministr mluvil o 5000 až 8000 korun. Slíbil, že by do zvýšení příjmů zdravotníků měly putovat dvě miliardy. Tři čtvrtiny částky by připadly doktorům, zbytek sestrám a personálu. Odbory to odmítly a chtěly celou sumu. Zdravotnické odbory pak souhlasily s tím, aby si slibované dvě miliardy rozdělili jen lékaři.

Kromě bezpečnostní rady státu, která by mohla jednat o možnosti vyhlášení stavu nouze v krajích, budou o situaci ve zdravotnictví jednat i hejtmani. Heger se také sejde s krajskými zdravotními rady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?