Heger chce některé ústavy sloučit, některým samostatnost nechá

5. 4. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Plány na slučování některých ústavů a nemocnic zřizovaných ministerstvem zdravotnictví se netýkají brněnského Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) ani pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT).


U obou se o tom v minulosti uvažovalo a plány vždy narazily na odpor odborné veřejnosti. Ústavy mají zůstat samostatné, řekl ČTK legislativní náměstek ministra Martin Plíšek (TOP 09) k informacím o chystaném spojování některých brněnských nemocnic. Odchod ředitele ÚHKT zase podpořil spekulace, že je to krok ke sloučení s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN).

„Nikdy jsem neslyšel, a také jsem nebyl osloven ministerstvem, že by se náš ústav měl spojit s nějakou jinou nemocnicí. Považuju to za absurdní, je to specializovaný ústav, který je napojen na evropské struktury, má mezinárodní certifikace, včetně americké, má mezinárodní granty. Pokud by se toto někdy stalo, a nevěřím tomu, tak by to byla likvidace ústavu v současné podobě,“ řekl ČTK jeho ředitel profesor Jiří Vorlíček.

Profesor Marek Trněný, který dneškem skončil ve funkci ředitele ÚHKT, v ústavu pracuje jako lékař dál. Spekulace o tom, že soustředění na funkci přednosty ve VFN může souviset s plány na sloučení ústavu s nemocnicí, jsou podle něj neopodstatněné. Ministr Leoš Heger (TOP 09) ho prý ujistil, že ÚHKT nehodlá připojovat. Přeje si ale, aby zastával jen jednu funkci.

„V tom rozhodnutí není potřeba hledat nic dramatického, profesní život jsem vybudoval v oboru, který se věnuje lymfomům, leukémiím, mám pacienty, klinické studie a výzkum, který je etablován na první interní klinice, a nechci tuto vědeckou medicínskou stránku opustit,“ řekl Trněný ČTK.

S funkcí ředitele zvládal i funkci přednosty první interní kliniky VFN, tato pozice mu byla prodloužena počátkem letošního roku. Ministr mu dal na vybranou, kterou funkci chce zastávat. Obě zastávat současně nemůže.

Trněný vždy prosazoval samostatnost ústavu, který pod jeho vedením získal prestižní americkou akreditaci kvality. Jeho předchůdce na postu ředitele profesor Pavel Klener byl odvolán právě kvůli boji proti sloučení s VFN. Trněný odvolán nebyl, funkce se vzdal po dohodě s ministrem sám.

Jednání s Hegerem o odchodu z jedné ze dvou funkcí bylo podle Trněného korektní, nemá důvod ministrovu slovu nevěřit. Heger Trněného pověřil, aby ústav vedl do doby jmenování nového ředitele. Plíšek k tomu uvedl, že ministerstvo vypíše co nejdřív výběrové řízení na nového ředitele, podmínky zveřejní na svém webu.

Ministr se už domluvil s některými ústavy, že samostatné nebudou. Podklady pro sloučení připravují pražské ústavy revmatologický a endokrinologický. Naproti tomu ÚHKT, MOÚ či pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a pražské Psychiatrické centrum jednají s ministerstvem o zařazení pod paragraf výzkumných organizací.

Už loni přišla tato čtyři zařízení s návrhem, že se přemění na národní vědeckovýzkumná centra zřizovaná samostatným zákonem, která poskytují také léčbu. Úprava jejich statutu souvisí s chystanou přeměnou fakultních nemocnic na univerzitní zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?