Heger chce pokrýt výpadek příjmů řadou opatření, ne jen poplatky

25. 3. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení regulačních poplatků je podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně jen jedním z navržených opatření, kterými chce ministr Leoš Heger (TOP 09) pokrýt očekávaný výpadek příjmů zdravotnictví.


Úspory má přinést také reforma se zavedením standardů a nadstandardů péče. Další možností je zvýšení plateb státu za děti a důchodce či odvodů firem za zaměstnance. Sršeň to řekl ČTK.

„K návrhu zatím neřekla K9 ani ano, ani ne. Další jednání bude příští úterý,“ řekl Sršeň. „Samozřejmě jsme si plně vědomi, že v návaznosti na případné změny budeme muset reagovat také v oblasti sociální, a to v součinnosti s ministerstvem práce a sociálních věcí,“ dodal.

Částečné navýšení plateb pacientů už schválila Legislativní rada vlády, která předala vládě novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Norma zvyšuje platbu za den v nemocnici ze 60 na 100 korun a mění poplatek za položku na receptu a na platbu za celý recept, výše 30 korun se nemění.

Heger šel v návrzích ještě dál a dal ve středu lídrům stran vládní koalice návrh s celou škálou opatření. V médiích se podle Sršně objevilo jen jedno, a to výrazné zvýšení poplatků. „Jejich úprava je v návrhu v maximalistické podobě, finální podoba se bude ještě kultivovat,“ řekl.

Náměstek ministra Petr Nosek ČTK potvrdil, že v materiálu byly i návrhy nad rámec koaliční smlouvy, což je například platba za dopravu sanitou. Koaliční smlouva uvádí zvýšení plateb za den v nemocnici na nejméně 100 korun a zpoplatnění návštěvy specialisty bez doporučení praktika.

„V návrhu pro K9 byl i pokus o nový systémový pohled na všechny poplatky, včetně možných variant, ale to je pouze součást návrhu, který je dán k diskusi. Po jednání K9 bude jasné víc,“ řekl náměstek.

Podle návrhu by měli pacienti místo 30 korun platit u lékaře 50 korun, platba za den v nemocnici by stoupla ze 60 na 150 až 200 korun, za návštěvu specialisty bez doporučení praktika by pacient dal 200 korun, nyní dává 30 korun. Zpoplatněna měla být i neakutní doprava sanitou pěti korunami za ujetý kilometr, nyní pacienti neplatí nic.

Navýšený poplatek za den v nemocnici by se mohl započítávat do ročního ochranného limitu, který u dětí a důchodců je 2500 korun, u ostatních 5000 korun. Sociální demokraté návrhy na případné zvýšení poplatků odmítli.

Sršeň uvedl, že o návrzích se bude dál jednat, jde o řadu opatření, která se budou kombinovat. Příští rok čeká zdravotnictví kvůli zvýšení DPH výpadek čtyři miliardy korun, v roce 2013 dalších šest až sedm miliard. K tomu se přidávají dvě miliardy na zvýšení platů lékařů, dvě miliardy vezme inflace a 2,5 miliardy je potřeba na zvýšení platu nelékařů.

„Aby výpadek byl sanován, je potřeba velmi intenzivně zapojit vnitřní efektivitu, rychle dotáhnout restrukturalizaci lůžek, velmi výrazným způsobem omezit investice a v souladu s prohlášením vlády a koaliční smlouvou intenzivně a urychleně pokračovat na pracích na vymezení standardu a nadstandardu,“ řekl Sršeň.
Naďa Myslivcová hš

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?