Heger chce známkovat nemocnice. Přehled reformních plánů ve zdravotnictví

29. 6. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti dostanou návod, do kterých nemocnic mají chodit. Podle určování diagnóz, úmrtnosti při infarktech nebo třeba výskytu proleženin bude sestaven žebříček nemocnic. Ministr Heger si slibuje, že systém změní celé zdravotnictví k lepšímu.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger dá už příští rok pacientům nový návod, do kterých nemocnic mají chodit. Ve druhém balíku svých reformních zákonů, které dnes projednává vláda, počítá s povinným hodnocením kvality léčby a péče.

„První chceme zveřejnit koncem příštího roku. Nejprve půjde o fakultní nemocnice, pak i o krajské,“ řekl v úterý HN ministr Heger.

Mezi kritérii, která se budou sledovat, má být úspěšnost nemocnic při určování diagnóz, úmrtnost při infarktech, ale také výskyt proleženin u pacientů nebo počet pádů z postelí.

„Stačí pět až deset kritérií, hodnocení bych pak velmi podpořil,“ souhlasí hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Žebříčky mají proměnit fungování celého zdravotnictví. Do některých nemocnic pacienty přivedou, z jiných je naopak vyženou. A právě podle toho začnou pojišťovny od příštího roku platit. Nemocnicím už nebudou vyplácet paušál, ale peníze začnou posílat podle počtu pacientů a zákroků

Co je správný léčebný postup?

Pacienti už nebudou mít právo na všechno, co medicína nabízí, ale jenom na to, co je zrovna možné poskytnout. Počítá s tím jeden ze tří nových zdravotnických zákonů, které dnes projednává vláda.

Tuto definici lege artis neboli správného léčebného postupu si do něj prosadili lékaři. Nynější verze je totiž dostává do pasti. „V malé nemocnici v Čáslavi jsou jiné možnosti než třeba na chirurgické klinice v Motole. Říkat, že má člověk medicínsky nárok na cokoli, pak způsobuje právní problémy,“ vysvětluje právník České lékařské komory Jan Mach.

Pro pacienty se tím však zřejmě nic nezmění. To nejlepší a nejdražší nedostávají všichni ani dnes. „Zdravotnická zařízení péči regulují. V nemocnicích se nastaví limit na to, co se smí spotřebovat, a do toho se pak lékaři musejí vejít,“ popisuje prezident lékařské komory Milan Kubek.

Celý článek a přehled plánů ministra Hegera najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?