Heger: Chci peníze od menších pojišťoven

30. 12. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf zdravotnictví by rád získal od menších pojišťoven pět miliard Odbory Hegerův plán podporují. Zdravotní pojišťovny jsou proti.


Ministr zdravotnictví Leoš H e g e r h l e d á p e n í z e na platy doktorů, kde se dá. Nově přišel s plánem, aby menší zdravotní pojišťovny, které mají na účtech přebytky přes 10 miliard korun, podstatnou část z této částky během příštího roku rozpustily do zdravotnictví. „Myslím, že zhruba pět miliard bychom takto do zdravotního systému dostat mohli. Zatím ale hledáme mechanismus, jak to provést,“ řekl HN Heger.

Chci se s vámi domluvit
Zároveň však ubezpečil, že nechce zaměstnanecké a oborové pojišťovny k rozpouštění peněz do zdravotnictví nutit za každou cenu. Chce se s nimi nejdříve dohodnout. „Když to znárodníme a s pojišťovnami se nedohodneme, tak by se mohla pojišťovna se státem soudit. Musíme najít řešení, které by bylo nenapadnutelné,“ dodává Heger.

Jeho ministerstvo sice menší zdravotní pojišťovny neovládá, ale zástupci státu mají ve správních a dozorčích radách oborových a zaměstnaneckých pojišťoven třetinu členů, kteří mohou na šéfy pojišťoven zatlačit. Pokud by se Hegerovi podařilo dostat příští rok do zdravotnictví několik miliard z přebytků pojišťoven, mohl by to být slušný podpůrný argument při jednání s lékařskými odbory o ukončení akce „Děkujeme, odcházíme“, k níž se podáním výpovědi připojilo již více než 3800 ze 16 tisíc lékařů.

Úhrady pojišťoven nemocnicím by totiž neklesly o dvě procenta, ale zůstaly by zhruba na letošní úrovni. A šéfové nemocnic by nemuseli příští rok v platech škrtat.

Odbory: Tohle nám nestač

Menším pojišťovnám, jež na rozdíl od VZP ještě mají na účtech docela slušné přebytky z minulých let, se Hegerův plán nelíbí. „Peníze na našich účtech jsou peníze pojištěnců. Je to pro ně garance, že až budou mít zdravotní potíže, tak dostanou kvalitní zdravotní péči. Zůstatky na účtech jsou navíc garancí mezd lékařů. V momentu, kdy je jednorázově uvolníme, tak v budoucnu nemusí být dost peněz ani na současné platy,“ vysvětluje šéf zdravotní pojišťovny Metal Aliance a viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera, jehož pojišťovna má na účtech přebytek více než 1,5 miliardy korun.
Velmi podobně mluví i ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. „Jsme o tom ochotni jednat, ale ministerstvo zdravotnictví by si mělo uvědomit, že už letos jsme na zdravotní péči z rezerv rozpustili miliardu korun. A další 1,7 miliardy vydáme z rezerv v roce 2011,“ argumentuje Gajdáček, jehož pojišťovna má na účtu rezervu 3,5 miliardy.

Hegerův nápad naopak podporují lékařské odbory, které jinak s ministrem již měsíce pod pohrůžkou odchodů z českého zdravotnictví válčí o výši platů. K tomu, aby lékaři stáhli své výpovědi, však tato Hegerova snaha stačit nebude. „Myšlenka dostat z přebytků pojišťoven do zdravotnictví více peněz je dobrá. Je to ale příliš dlouhodobé řešení a my už nemůžeme čekat. Chceme naprosto konkrétní kroky, ne vágní sliby,“ říká šéf lékařských odborů Martin Engel.

Nejsem jako Rath Hegerův plán by podpořila i opoziční ČSSD. „Dnes vláda potřebuje na platy lékařů čtyři miliardy navíc. Peníze na účtech pojišťoven jsou, a pokud je vláda bude chtít uvolnit, tak my za krajské nemocnice můžeme garantovat, že zvýšené úhrady promítneme do mezd,“ slibuje stínový ministr zdravotnictví ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

Ten má ostatně s vysáváním účtů menších zdravotních pojišťoven bohaté zkušenosti. Když byl totiž v roce 2006 ministrem zdravotnictví (a VZP obrovsky zadlužená), tak vzal s pomocí speciálního „drancovacího vzorečku“ menším pojišťovnám 1,5 miliardy a převedl ji na platby soukromým lékařům a nemocnicím. Princip byl jednoduchý: zaměstnanecké a oborové pojišťovny prostě tehdy platily za stejné výkony více než VZP, jež byla v nucené správě. Heger však zatím podobné radikální řešení odmítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?