Heger dal k připomínkám novelu, která má zamezit korupci

13. 1. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zabránit korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem má novela zákona o regulaci reklamy, kterou dal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k připomínkám. Sankce za porušení stanoví až do výše 15 milionů korun.


Text je na vládním webu, na připomínky je čas do 8. února, norma by měla platit od ledna 2013. Nově, přesněji a v některých ohledech i přísněji vymezuje marketingové vztahy v oblasti reklamy mezi lékaři, lékárníky a farmaceutickými firmami.

„Zahrnuje mezi reklamu na léky také průzkumy trhu, marketingové studie a poregistrační studie, které nebude možno nadále provádět za úplatu,“ řekl ČTK legislativní náměstek Martin Plíšek.

Za zapojení do studie dostávali lékaři od firem peníze, případně mohli vyjet na lukrativní zahraniční kongres, který byl pobytovým zájezdem. Státní ústav pro kontrolu léčiv dal už několika firmám za takové konání pokuty. Novela pokuty výrazně zvyšuje až na 15 milionů korun.

„Novela také zpřesňuje a výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky. Jasně stanoví, že lze lékaři hradit pouze zdůvodnitelné výdaje, a ty jsou jen čtyři - na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek,“ zdůraznil náměstek.

Novela zakáže soutěže, loterie a hry, kterými chtějí firmy ovlivňovat předepisování léků. Postihne marketing prostřednictvím třetí osoby, regulace má platit pro zástupce farmaceutických firem, lékaře a lékárníky, ale i jejich rodiny, které by s nimi na lukrativní kongres jely.

„Novela také říká, že lékař nesmí zaměnit lék a lékárník doporučit lék pacientovi, pokud by tak činili v důsledky reklamního lobbingu či pobídky,“ řekl Plíšek.

Novela uloží firmám, aby ve svém účetnictví dokládaly příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Některé firmy už to podle Plíška na internetu mají, nově by měl informace na žádost dostávat i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten by nově dohlížel také na reklamu na potravinové doplňky a reguloval ji, aby doplňky nebyly nadále uváděny jako léčiva.

Placení kongresů lékařům za to, že přednostně napíšou lék od dané firmy, zakazuje protikorupční strategie ministerstva zdravotnictví. Platí od loňského února.

Národní ekonomická rada vlády poté doporučila vznik fondu, do kterého by firmy přispívaly, z něj by se cesty lékařů na kongresy hradily. Centrální fond prosazuje i Česká lékařská komora. Podle firem se však soustředěním peněz do jednoho fondu prostor pro korupci naopak zvětší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?