Heger dnes představí na Žofínském fóru zdravotnickou reformu

31. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představí dnes na Žofínském fóru své reformní kroky. V debatě na téma Co přinese reforma zdravotnictví vystoupí spolu s ministrem analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník a prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.


Ministr v tuto chvíli finišuje s přípravou první části reformy. Ve sněmovně má ve druhém čtení malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zvyšuje platby za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácení na nadstandard.

Debata se nyní vede o tom, zda do této normy přidat to, že by pacienti platili hotově levné léky do 50 korun a neplatili by už za každou položku na receptu, jen za celý recept. Spor je u úhrad pojišťoven za běžné amalgámové plomby.

Zatím jednotný názor není ani na to, kdo by měl stanovit standardy a nadstandardy. ODS a TOP 09 podporují, aby je ministerstvo vydalo vyhláškou a stanovili je profesoři z Purkyňovy lékařské společnosti. Věci veřejné trvají na zákoně, který by schvalovali poslanci, standardy by tvořila Česká lékařská komora.

Ministr dá nejpozději 8. června vládě tři reformní zákony o službách - všeobecný, o specifických službách a zdravotnické záchranné službě. Aktuálně připravuje společný zákon pro všechny zdravotní pojišťovny, zatím se řídí jiným zákonem Všeobecná zdravotní pojišťovna a jiným ostatní zaměstnanecké pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?