Heger: Kouření? Jako závislost na heroinu

29. 5. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V českých lékárnách probíhá kampaň na odvykání kouření, na pátek připadá Světový den bez tabáku a podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK se proti vykázání cigaret z restaurací nestaví ani bezmála dvě pětiny kuřáků.


V této atmosféře ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že dokončuje práce na zákoně, který kouření ve stravovacích zařízeních zakazuje. Sám ministr Leoš Heger (TOP 09) uvádí, že cigarety nepatří do moderní životní kultury.

„Závislost na tabáku je závislost, o které se říká, že je to téměř závislost heroinového typu,“ konstatoval ve vysílání ČT 24 ministr zdravotnictví Leoš Heger s tím, že kouření nepatří do moderní životní kultury. Jeho resort také v těchto dnech dokončuje připomínkové řízení pro zákon, který zakazuje kouření v restauracích, a v horizontu několika týdnů ho chce zaslat Legislativní radě vlády – odsud poputuje na zasedání kabinetu a případně i do parlamentu.

„Ti, kteří chtějí kouřit a nechtějí žádné regulace, nás nemají moc rádi, ale my se cítíme jako subjekt, který to dělat musí,“ říká o svém ministerstvu. „Opravdu nebojujeme proti kuřákům, kteří by ale měli své zvyklosti omezit, aby neomezovali nekuřáky – my bojujeme hlavně proti tomu, aby nezačínali kouřit děti a mladiství.“

ODS je proti. Mantra liberalismu, kontruje Heger

Záměry ministerstva přitom mají stále větší podporu i v řadách veřejnosti. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK by 82 procent Čechů předalo regulaci kouření do rukou státu; výsledky šetření tak rozporují i odmítavý postoj občanské demokracie, která se coby vládní strana proti záměru ministerstva staví a argumentuje tím, že zákazem kouření v restauracích dojde k „omezení vlastnických práv soukromých subjektů“.

Odpor uvnitř koalice ostatně připouští i Heger. „Proč lidé z ODS nechtějí, abychom zákon napsali přísněji, je mantra liberalismu a volné společnosti, která člověku dovolí, aby se poškozoval, jak chtěl,“ uvádí s tím, že občanští demokraté postavou Petra Bendla dozorují i ministerstvo zemědělství, pod které spadá tabákový průmysl.

Úplný zákaz kouření v restauracích má navíc velkou podporu ve společnosti dominujících nekuřáků, podle citovaného průzkumu by ho přivítalo 81 procent z nich, naopak 62 procent kuřáků by takový zákaz omezoval.

Nejčastěji lidem kouř vadí v restauracích při jídle, více se proti němu ohrazují samozřejmě nekuřáci. Většina z nich se také cítí obtěžována kouřením na zastávkách hromadné dopravy, při setkávání s přáteli v pohostinských zařízeních či v zábavních podnicích, například v klubech. Nejméně tolerantní vůči cigaretovému kouři jsou nekuřáci z řad vysokoškoláků.

Vykažte cigarety z ulic, žádají nekuřáci

Kuřákům vadí často kouření jiných kuřáků na zastávkách hromadné dopravy, neschvaluje ho 29 procent z nich. Pětině kuřáků vadí také kouření na sportovních akcích. „Samotní kuřáci klidně útočí i do vlastních řad, když 90 procent z nich souhlasí s tvrzením, že by kuřáci měli být ohleduplnější ke svému okolí. V případě nekuřáků tento názor zastává dokonce 97 procent lidí,“ uvedla agentura.

Kromě úplného zákazu kouření v restauracích by nekuřáci nejvíce přivítali zákaz kouření na zastávkách MHD. Podporu mezi nimi má také úplný zákaz kouření na všech veřejných místech včetně ulice. To ale naráží na velký odpor kuřáků, omezoval by tři čtvrtiny z nich. Nejméně restriktivní jim naopak přijde zákaz kouření na zastávkách MHD a současná povinnost označit restauraci podle toho, zda se jedná o kuřáckou, či nekuřáckou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?