Heger navrhl zrušit souhlas obou rodičů s léčbou dítěte

12. 6. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Se zvolenou léčbou dítěte už patrně nebudou muset souhlasit oba rodiče. Vyplývá to z novely, kterou předložila sněmovně skupina poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).


Předkladatelé přiznávají, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl problémy.

Opatření zavedla od dubna vládní zdravotnická reforma. Podobnou novelu jako poslanci předložila i skupina senátorů. Už ji projednává horní komora.

Poslanecká předloha uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Novela dále mění podmínky pro hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu, pokud je pod vlivem návykové látky nebo ohrožuje sebe a své okolí, a oznamování o hospitalizaci a omezení pacienta soudu. Ohlášení nebude nutné, pokud s tím bude pacient ve lhůtě 24 hodin dodatečně souhlasit.

Předloha mění i podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb a ruší povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. Novela by měla platit dnem vyhlášení. Předkladatelé chtějí, aby ji poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení. Nejprve ji ale posoudí vláda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?