Heger navrhuje vyšší pojistné a poplatky, cílem je pomoci VZP

17. 10. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) navrhuje vládě, aby se zvýšilo zdravotní pojistné živnostníků i zaměstnanců, vzrostly regulační poplatky ve zdravotnictví a ze zdravotního pojištění byly vyřazeny zubní plomby. Cílem opatření, jejichž seznam si objednal premiér Petr Nečas (ODS), je zlepšit hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a dalších zdravotních pojišťoven.


Informaci přinesly Hospodářské noviny (HN).

Nejkonkrétněji podle deníku zatím vypadá návrh na zvýšení regulačních poplatků. Za prohlídku u specialisty, k němuž nemají doporučení, by lidé měli místo nynějších třiceti korun zaplatit stokorunu. Pacientům, kteří nechodí na preventivní prohlídky, by se poplatek zdvojnásobil na 60 korun.

Vedle toho ministerstvo zdravotnictví navrhuje více kontrol v nemocnicích a ordinacích, aby se snížily náklady, a také zrušení fondů prevence, z nichž zdravotní pojišťovny přispívají na doplňková očkování nebo plavání.

Mezi návrhy je také pohyblivé zdravotní pojištění, které by pojištěnci neodváděli procentuální částkou z platu, ale paušálem stanoveným zdravotní pojišťovnou. Tím by si měly pojišťovny konkurovat.

Podle HN by zdravotní pojišťovny takto mohly získat do hospodaření celkem jednotky miliard korun ročně. VZP je na tom nyní finančně srovnatelně jako v době před nucenou správou v roce 2005. Tehdy měla na účtech rezervu na jeden den péče o své klienty, dnes nemá na žádný a přeposílá vše, co přijde.

Problém prohlubuje také to, že už není možné sahat ani do jiných pojišťoven. Jejich rezervy se z velké části rozpustily faktickým zestátněním letos v lednu, píše deník.

Podle zprávy o vývoji hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění loni jeho výdaje přesáhly příjmy o více než pět miliard korun a všechny pojišťovny byly poprvé od roku 2008 v minusu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?