Heger: Nejsem ministr pohřebnictví

22. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté chtěli včera v poslanecké sněmovně mimořádně jednat o aktuální situaci ve zdravotnictví: neúspěšně. Koalice totiž svolání schůze zamítla a setkání skončilo ostrou výměnou názorů.


Před schválením programu měli podle jednacího řádu možnost vystoupit pouze poslanci s takzvaným přednostním právem.

Diskuse se proto omezila na debatu předsedů klubů, představitelů sněmovny a ministrů. ČSSD apelovala na schválení programu proto, aby mohli diskutovat i řadoví poslanci.

To ale koalice neumožnila Koalice to ale neumožnila. Opozice chce ale o další mimořádnou schůzku požádat již v lednu. Tedy až bude jasné, kolik lékařů odchází.

Ministr pohřebnictví

Opozice koaliční poslance kritizovala za to, že nedokáží na krizovou situaci ve zdravotnictví reagovat. Požaduje po vládě, aby začala problémy okamžitě řešit a připravila krizový plán, jak se s odchody lékařů vyrovnat.

„Podle našeho názoru je důležité, aby vláda přijala rychlý, realistický krizový plán, který by vedl k tomu, že se vyloučí negativní dopady krize ve zdravotnictví na zdraví a životy našich občanů. My se nechceme spokojit s tím, že vláda pouze pasivně vyčkává,“ vysvětloval na jednání pozici opozice šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podobně kriticky zněl i příspěvek předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Pane ministře zdravotnictví a snad i pohřebnictví, protože nemáme snad zdravotnictví pohřbívat, ale tady před kolapsem to vypadá, že jde o to pohřbívání - udělejte pro pacienty v České republice to nejlepší,“ burácel Kováčik.

Heger: Na lékaře se zlobíme

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) upozornil přítomné poslance, že vláda rozhodně v klidu není a na řešení situace pracuje.

„V žádném případě není klidem ministerstva zdravotnictví, které místo toho, aby se všemi svými kapacitami věnovalo nápravě nepořádků, které ve zdravotnictví jsou, tak se věnuje situaci, kterou vyvolalo několik odborových bossů na straně Lékařského odborového klubu. Nechci říci, že tito lidé za to nesou vinu. Ve zdravotnictví je opravdu nepořádek,“ oponoval Heger výčitkám, že je ministerstvo nečinné.

„Jsme velmi rozzlobení na to, že lékaři se chovají takovýmto nátlakovým způsobem v době, kdy dobře vědí, že finanční zdroje, které se restringují, aby rozpočet byl zachován tím, že se tato vláda chová rozpočtově odpovědně a nehodlá přivést tuto zemi k záhubě a dlouhodobému propadu,“ dodal ministr.

Reformy budou

Přislíbil, že uvede v život reformy, které má připraveny. „Nepořádky jsme připraveni řešit. Pokud bude koalice u vlády, určitě provede reformní změny, a pokud nás vystřídáte, budete rádi, že jsou provedeny,“ podotkl Heger.

Jako příklad uvedl změny v systému vzdělávání, které začnou platit v příštím roce. V rámci akce Děkujeme, odcházíme podalo v nemocnicích výpověď více než 3500 ze 16.000 lékařů. Postiženo je 78 ze zhruba 190 nemocnic v ČR.

Nejhorší situace vládne zřejmě na Vysočině, kde podalo výpověď 80 procent lékařů. Celkově nejvíc výpovědí je v krajích Moravskoslezském a Jihomoravském - po 553.

Ministr Heger vyzval v pátek lékaře, aby s výpovědí počkali a dali mu čas na nastartování reforem, které přesměrují peníze do platů. Lékaři žádají až trojnásobek průměrného platu v zemi.

Nyní mají v průměru 50.000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70.000 korun základního platu. Na splnění požadavku by bylo zapotřebí až šesti miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?