Heger nepodpoří sloučení pojišťoven průmyslové a Metal-Aliance

14. 3. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměr na sloučení České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance (ZPMA) ministr Leoš Heger (TOP 09) nepodpoří. Řekl to ČTK. Prostřednictvím zástupců státu ve správních radách pojišťoven chce sloučení zabránit.


Podle Hegera by pro konkurenční prostředí bylo lepší, aby Metal-Aliance zůstala samostatná, nebo se spojila s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP), se kterou by se dobře doplnily. Podle ČPZP překračuje postoj ministerstva zákonné normy a je prý zřejmě motivován osobními zájmy.

Heger naopak podporuje sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), které je v programovém prohlášení vlády. Chce jednat s premiérem, zda vláda uplatní politický vliv na své zástupce ve správních radách těchto pojišťoven. Do konce března chce mít Heger jasno, aby se fúze mohla začít připravovat.

„My bychom fúzi České průmyslové a Metal-Aliance neradi viděli. Ministerstvo jasně deklarovalo, že je proti a sdělilo to zástupcům státu ve správní radě Metal-Aliance,“ řekl ministr.

Podle ČPZP by fúze znamenala spojení dvou nejzdravějších zdravotních pojišťoven v ČR. Má za cíl zlepšení pojistných podmínek svých pojištěnců. „Jisté struktury ministerstva zdravotnictví brutálně lobbované finanční skupinou PPF mají za cíl realizovat fúzi Metal-Aliance s pojišťovnou OZP, která je ale ze všech zdravotních pojišťoven v ČR v nejhorší finanční kondici a tato fúze by přímo poškodila pojištěnce Metal-Aliance. Postoj některých úředníků ministerstva je více než rozporuplný, překračující zákonné normy a je zřejmě motivován osobními zájmy,“ sdělila ČTK mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Heger má pro svůj postoj má podle svých slov racionální důvod. Kdyby se spojila ČPZP a Metal-Aliance, objevil by se na trhu nový silný hráč. Regionálně i co do síly by pak byly pojišťovny po území nerovnoměrně rozložené. Pokud by pak pokračovalo další slučování s menšími pojišťovnami, hrozilo by podle Hegera, že v Česku zůstanou jen dvě až tři velké pojišťovny, konkurenční prostředí by se pak nemohlo uplatnit.

K rozdílnému postoji ministerstva a správních rad pojišťoven Heger uvedl, že zatímco správní rady se musejí starat o prosperitu své pojišťovny, ministerstvo se musí starat o prosperitu celého systému veřejného zdravotního pojištění a jeho vyváženost. „Optimálně by bylo pět pojišťoven, aby se mohla rozvinout zdravá konkurence a předháněly se o poskytovatele a pojištěnce v jejich prospěch,“ řekl ministr.

Podle současné legislativy nemá ministr velké možnosti zabránit sloučení, se kterým nesouhlasí. Pokud pojišťovny splní zákonem dané podmínky, jen sloučení ministerstvu oznámí. Připravovaný zákon o zdravotních pojišťovnách možnosti ministerstva zvýší. Teď může stát vyhlásit nucenou správu, až když pojišťovna se dostává na práh bankrotu. Nově by mohl zasáhnout už při narušení finanční rovnováhy tím, že dá lhůtu k nápravě, pak i navrhne fúzi s jinou zdravotní pojišťovnou. Nový zákon by mohl být od roku 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?