Heger: odejdou jen stovky lékařů, ne tisíce

20. 12. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
3500 odborníků se připojilo k výzvě Děkujeme, odcházíme a podalo výpověď. Ministr zdravotnictví se hromadného exodu přesto neobává.


Tři a půl tisíce lékařů se svou výpovědí rozhodlo podpořit akci Děkujeme, odcházíme. Toto číslo však bude ještě narůstat. V dnešních Otázkách Václava Moravce na České televizi to řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK) Martin Engel.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) namítl, že očekává odchod maximálně 700 z nich. Podle průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi neočekává masivní odchod lékařů ze zdravotnictví ani 60 procent veřejnosti.

„K dnešnímu dni máme 3500 výpovědí, a to zdaleka nemáme spočítány všechny nemocnice,“ řekl Engel. Očekává prý kolem 4000 výpovědí, tedy asi čtvrtiny nemocničních lékařů. Ti hrozí odchodem do zahraničí nebo do privátních ordinací.

„My chceme zůstat tady, ale za jiných podmínek,“ upozornil Engel. Jako příklad uvedl plat mladého nastupujícího lékaře, který činí 100 korun hrubého na hodinu.

Bude za rok lépe?

„Jestli jich odejde z těch 4000 maximálně 700, 800 lékařů, tak to pro mě bude velké překvapení,“ konstatoval ministr.
Očekává prý, že většina lékařů bude nakonec „rozumných“ a neodejde.

„Říkat: ne, buď to bude hned, nebo uděláme v této zemi velký malér a zlikvidujeme veškerou péči, to je velmi nezodpovědné,“ okomentoval rozhodnutí lékařů podat nyní výpověď ministr.

Navíc prý ani většina doktorů není tak dobře jazykově vybavena. Zopakoval také, že navzdory snižování platů ve státní správě zůstávají platy ve zdravotnictví na stejné úrovni, na navyšování nejsou peníze.
Heger proto požádal lékaře o pomoc při probíhající zdravotnické reformě, od roku 2012 už by se prý situace mohla zlepšit.

„Dobrou reformu nikdo neudělá za rok,“ myslí si Engel.
Lékaři prý na reformě mohou spolupracovat, už během tohoto dlouhodobého procesu ale chtějí být slušně zaplaceni.

Nyní mají v průměru 50 000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70 000 korun základního platu bez služeb a přesčasů.

S požadavkem doktorů lidé souhlasí

Podle průzkumu SC&C, kterého se koncem tohoto týdne zúčastnilo 630 respondentů, považuje navýšení platů doktorů z 35 na 69 tisíc za oprávněné 57 procent lidí. Lékaři kromě platů kritizují i systém vzdělávání lékařů a celkový nepořádek ve zdravotnictví.

Kvůli nespokojenosti s kritickým stavem českého zdravotnictví a špatným finančním řízením nemocnic včera například oznámila odchod většina pražských neurologů včetně některých docentů a profesorů.
Výpovědi by mohly například na neurologické klinice VFN zcela zastavit provoz elitních center pro diagnostiku a výzkum roztroušené sklerózy a Parkinsonovy nemoci.

Pokud totiž lékaři skutečně z nemocnice odejdou, zbyde jich zde pouhá třetina. Ve vinohradské nemocnici podalo výpověď dokonce 80 procent neurologů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?