Heger přizval k práci na reformě sestry, dnes jedná s Juráskovou

28. 2. 2011 7:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přizval ke spolupráci na reformě Českou asociaci sester (ČAS), s její šéfkou Danou Juráskovou projedná dnes představy a požadavky ČAS.


Součástí reformy je růst kompetencí sester. Jurásková už dříve uvedla, že ČAS chce garanci ministra, že sestrám příští rok spolu s kompetencemi stoupnou i platy. V Česku je 80.000 sester, z nich 15.000 je sdruženo v ČAS.

Ministr garantoval růst platů lékařům ve společném memorandu, které podepsal s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem. Jakou formu zvolí pro garanci sestrám, není zatím známo.

ČAS se nepřidal k protestní akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Když ministr slíbil pro letošní rok na platy navíc dvě miliardy, chtěl ČAS půl miliardy pro sestry. Lékařské odbory se ale odmítly dělit.

S přípravou reformy podle představ ČAS souvisí posílení primární péče, domácí péče a zdravotně-sociální péče. ČAS souhlasí s omezením vstupu nových technologií, podporuje protikorupční opatření, chce spolupracovat na normách o vzdělávání nelékařů a přípravě vyhlášek o personálním, technickém a věcném vybavení nemocnic, na přípravě standardů péče a sazebníku výkonů. ČAS požaduje zvýšení ceny práce nelékařů a rozšíření výkonů, za něž pojišťovny nelékaře platí.

ČAS nabízí spolupráci při rušení deseti procent akutních nemocničních lůžek a jejich přeměně na lůžka následné či zdravotně sociální péče. Vyhláška pro příští rok by měla finančně zohlednit přesun pacientů z lůžkové do domácí péče, tedy navýšit platby za ni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?