Heger snižování počtu akutních lůžek nechystá

11. 9. 2010 8:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger nechystá snižování počtu lůžek akutní péče v nemocnicích, jak se objevilo v tisku tento týden.


„Vím pouze o tom, že se budou redukovat tato lůžka na Královéhradecku. To bylo konzultováno s ministerstvem zdravotnictví. O žádné jiné redukci nevím,“ řekl v pátek Právu ministr. „V celostátním měřítku žádné snižování lůžek akutní péče nepřipravujeme,“ zdůraznil ministr.

Informoval o svém pohledu na celou záležitost: „V ČR je nedostatek lůžek následné péče. Souvisí to s nevyjasněnými poměry mezi zdravotním a sociálním systémem, kdy část pacientů se přelévá a je placena v sociálním systému. Dokud těchto lůžek nebude dost a nebudou finančně pokryta, bude se velmi těžko akutní lůžkový fond redukovat. A to i přesto, že jeho objem je ve srovnání se západními zeměmi stále výrazně vyšší,“ poznamenal Heger.

Stejně tak se podle ministra zatím nechystá uzavření některých nemocnic. Připustil však, že vzhledem ke stárnutí obyvatel je nezbytné vytvořit více lůžek následné péče a také více lůžek v léčebnách dlouhodobě nemocných. O tomto problému se však ví nejméně patnáct let a doposud se v něm nic neudělalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?