Heger soudí, že vláda by mohla zvýšit platby za státní pojištěnce

25. 3. 2013 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) soudí, že vláda by tentokrát mohla kývnout na zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Sněmovna tento týden kabinet vyzvala k tomu, aby příspěvek vzrostl o 50 na 773 korun měsíčně.


„Jsem spíše optimistou,“ řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize Heger, který ještě před několika dny o souhlasu vlády se zvýšením plateb pochyboval. Proti se postavilo ministerstvo financí.

Příspěvky za důchodce, děti nebo nezaměstnané stát nezvýšil několik let. Heger uvedl, že toto „zamrznutí“ způsobilo značný „defekt“ zdravotního systému. Pokud by vláda platby zvýšila, peníze by byly podle ministra využity mnohem lépe než v minulosti. „Udělali jsme řadu kroků, které jej jasně zlepšily,“ uvedl Heger.

Například navzdory růstu DPH a platů se podle něho snížilo zadlužení systému, za loňský rok bude podle něho asi 2,5 miliardy korun. Zvýšení plateb o 50 korun měsíčně by přineslo zdravotnictví asi 3,6 miliardy korun ročně; nyní pojišťovny dají na péči kolem 220 miliard korun.

Pro zvýšení platby za státní pojištěnce se vyslovila v debatě také exministryně zdravotnictví, europoslankyně za lidovce Zuzana Roithová. Soudí, že vláda by nyní s návrhem souhlasit mohla. „Myslím, že pan ministr tentokrát uspěje,“ uvedla Roithová a svůj názor zdůvodnila tím, že se příští rok budou konat sněmovní volby. Loni žádal ministr o navýšení plateb za státní pojištěnce neúspěšně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?