Heger: Stále je ve hře úplné zrušení tabulek

20. 9. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání mezi ministerstvem a zdravotnickými odbory budou pokračovat. Ministr věří, že nalezení kompromisu je stále možné. „Samozřejmě pořad je ve hře určitá možnost tabulky pro zdravotnictví úplně zrušit,“ naznačil pro Zdraví.Euro.cz ministr Leoš Heger.


Odborový svaz vyhlásil stávkovou pohotovost a hrozí demonstracemi. Několikrát jste spolu již jednali, ale k dohodě jste nedospěli. Myslíte si, že je ještě nějaký prostor pro kompromis?

S odbory se setkám dnes odpoledne, protože bude zasedat tripartita pro zdravotnictví a já věřím tomu, že jednání budou pokračovat. Ten prostor se velmi dobře otevřel příslibem pana ministra sociálních věcí Drábka v tom, že bude možno vytvořit speciální tabulku pro zdravotnictví a já se pokusím získat od odborů stanovisko, jak by si tu tabulku představovali. Samozřejmě pořad je ve hře určitá možnost tabulky pro zdravotnictví úplně zrušit. A možná by to bylo pro odbory přijatelnější jako signál, že se nebude hovořit o konkrétním snižování platů a že se to všechno přenechá na jednotlivé zaměstnavatele.

Stále ale hovoříme o snižování platů a na to odboráři nebudou chtít přistoupit…

Je dost pravděpodobné, že odboráři na to nebudou chtít přistoupit. Bohužel se bez toho zřejmě neobejdeme.

Demonstraci ale zřejmě již nezabráníte, další kroky odbory chystají. Hovoří se o masivním odchodu do zahraničí. Počítáte s takovým scénářem?

Je to možné, demonstrace není stávka. Je zde stále dost prostoru k jednání. Změny by měly začít platit až od nového roku. Samozřejmě jejich protesty chápu a mrzí mě, že jsou naštvaní. A to hlavně ti mladí, protože oni do toho zdravotnictví vstupují ještě za nižší platy, než kolik budou brát začínající učitelé. Pokud budou chtít odejít, nikdo jim bránit nemůže. Stále ale doufám, že to tak nebude. Ani ten odchod do zahraničí není příliš jednoduchý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?