Heger vypíše výběrové řízení na nového ředitele Homolky

17. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vypíše výběrové řízení na ředitele Nemocnice Na Homolce. Dosavadní ředitel Vladimír Dbalý odvolán není, povede nemocnici do doby, než management získá nový a silný mandát, řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle zdroje ČTK Dbalému nic nebrání, aby se do konkurzu přihlásil.


„Ministerstvo důkladně zvážilo situaci a domnívá se, že management nemocnice by měl do dalšího období získat nový a silný mandát, který vzejde z transparentního výběrového řízení,“ řekl mluvčí. Přihlášky mohou uchazeči zasílat do 27. února 2012.

„V tuto chvíli to neumím komentovat. Dozvídáme se o výběrovém řízení z dotazů novinářů a z několikařádkové zprávy na webu ministerstva,“ řekla ČTK mluvčí Homolky Jitka Kalousková.

Dbalý vede nemocnici od konce roku 2006, začíná teď šestý rok v čele zařízení, které opakovaně obhajuje prestižní americkou akreditaci kvality JCI, kterou mají v Česku jen čtyři ze 190 nemocnic, a umísťuje se na předních příčkách českých žebříčků kvality a oblíbenosti. Loni získala Homolka od České lékařské komory certifikát kvality Nemocnice 21. století.

Homolka nikdy nebyla zadlužena, stát ji nemusel oddlužovat, vždy měla kladný hospodářský výsledek. Platy lékařů a sester na Homolce patří k nejvyšším v zemi. Nosnými programy je léčba nemocí kardiovaskulárních a neurologicko-neurochirurgické povahy. Na Homolce funguje v Česku ojedinělý Lexellův gama nůž.

„Nemocnice Na Homolce je pro nás velmi důležitá. Připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích přinese změny a my chceme potvrdit mandát vedení Homolky,“ doplnil Sršeň.

Nemocnice se na přelomu roku dostala pokutu 30.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na právní služby. Úřad jí vytkl, že nevypsala otevřenou soutěž. Nemocnice se proti pokutě neodvolala a Dbalý ji zaplatil za svého.

Nemocnice trvá na tom, že zákon neporušila. Podle ÚOHS porušila zákon o veřejných zakázkách, protože už v době uzavření smlouvy s vítězem tendru mohla předpokládat, že hodnota zakázky bude vyšší než dvoumilionový limit pro zakázky malého rozsahu, kde není nutné vypisovat otevřenou soutěž.

Kvůli údajnému porušování povinnosti při správě cizího majetku a pletich při hospodářské soutěži podal na Homolku trestní oznámení v roce 2010 lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Prý osoby spojené s Homolkou z ní vyvádějí majetek do soukromých rukou. Dbalý obvinění odmítl, všechna opatření podle něj vedou k úsporám. Jeho postup ministerstvo podpořilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?