Heger: Vzdělávání lékařů se zlepší

7. 9. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger se snaží uklidnit zejména mladé lékaře, kteří kvůli úpravám platových tarifů opět hrozí odchodem do zahraničí. Podle jeho slov je už připravena vyhláška, jež zlepší jednu z největších bolestí českého zdravotnictví - chaos v postgraduálním vzdělávání.


„Tento problém se táhne už šest let. Mladí lékaři opravdu nevědí, v jakých oborech se budou moci atestovat,“ řekl deníku E15 Heger.

Vyhláška zvýší počet oborů, v nichž je možné se vzdělávat z dosavadních deseti na šestnáct. Pokud daný lékař odborný kurz absolvuje, získá vyšší statut. „Sice ještě nebude plně specializován, ale už k tomu bude mít hodně nakročeno. Navíc bude moci mnohem flexibilněji přestupovat mezi jednotlivými obory,“ vysvětlil ministr.

Česká lékařská komora vyhlášku vítá. Podle jejího prezidenta Milana Kubka je to však jen „první krůček kupředu“. „Nejsou například vůbec vyřešeny limity cen vzdělávacích kurzů, což je opatření, které slibovala splnit ještě exministryně Dana Jurásková,“ konstatoval Kubek.

Přestože jde o pozitivní krok, je podle Kubka zcela přehlušen chystaným snižováním tarifů, ve kterých Heger stále odmítá ustoupit. „Mladí lékaři přijdou zhruba o tři tisíce korun měsíčně, lékaři nad třicet let až o čtrnáct tisíc,“ vypočítal Kubek. Ten zároveň nevěří ujišťování ministra, že zdravotnická zařízení dorovnají lékařům, sestrám a dalšímu personálu propad příjmů v odměnách a dalších mimotarifních složkách platu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě svého návrhu uvádí, že vzhledem k poklesu příjmu zdravotníků se uspoří 6,4 miliardy z prostředků veřejného zdravotního pojištění. „Takže opravdu nevím, kde by se peníze na vyšší odměny vzaly,“ poznamenal Kubek.

O úpravách tarifů včera s ministrem Hegerem jednali zástupci zdravotnických odborů, žádné ústupky si však nevymohli. Odboráři proto zvažují vyhlášení stávkové pohotovosti a účast na demonstraci zaměstnanců státní správy ohlášenou na 21. září.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?