Heger: Za nadstandard by lidé platili nejspíš až od ledna 2012

1. 11. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Za lepší péči by si lidé podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) začali platit nejspíš až od ledna 2012. Nejprve je podle něj nutné vymezit standard a nadstandard v zákoně pro jednotlivé výkony. Heger to řekl v Otázkách Václava Moravce v ČT.


Novela, kterou dá vládě do konce listopadu, jen otevře možnost nadstandard zavést. Pro pacienty se zatím nic nezmění.

Ministr chce novelou zvýšit zřejmě od poloviny příštího roku regulační poplatek v nemocnici z 60 na nejméně sto korun a změnit stanovení cen a úhrad léků tak, aby se k českým pacientům rychleji dostaly levnější generické léky. Poplatek za položku na receptu by se podle něj měnil až od ledna 2013.

„Pokládám za první krok k reformě zrušení paragrafu, že není možno připlácet na péči, kterou platí zdravotní pojišťovna,“ řekl Heger. Klíčem k připlácení je podle něj stanovení úhradových standardů. „V novele bude řečeno, že jestliže existují dva postupy, které jsou stejně medicínsky účinné, ale ekonomicky jeden je pro pojišťovnu výhodnější, pak bude možno pro pacienta si na dražší výkon připlácet,“ upřesnil ministr.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath řekl, že s navyšováním plateb za pobyt v nemocnici nesouhlasí. Pro důchodce s osmitisícovým měsíčním příjmem jsou 3000 korun za měsíc v nemocnici velkým zásahem do rozpočtu. Sociální demokracie bude požadovat při projednávání ve sněmovně, aby v případě důchodců tento poplatek byl zahrnut do ochranného limitu.

Heger to odmítl, s ničím takovým prý nepočítá. Pacient při pobytu v nemocnici podle něj ušetří na domácím provozu. „Spadne-li tento poplatek do sociálního limitu, ztratí ovlivňovací efekt u dlouhodobě nemocných,“ vysvětlil. Senioři v LDN platí nyní 60 korun za den, v domovech pro seniory odevzdávají 80 procent důchodu. Podle dohody stran koalice by tyto ztráty měl kompenzovat sociální systém, nikoli zdravotní pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?