Heger zrušil tendr ÚHKT na léky za 490 milionů korun, bude nové

21. 4. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zrušil dnes výběrové řízení Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) na léky. Informací serveru Aktuálně.cz potvrdili ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň i ředitel ÚHKT profesor Marek Trněný.


Soutěž byla na rámcovou smlouvu na dva roky, dohromady za 490 milionů korun. Mluvčí i ředitel odmítli jako chybný údaj serveru, že soutěž byla na veřejnou zakázku za 1,5 miliardy.

K vyšší částce podle Sršně dospěl server tím, že započítal vedle léků pro pacienty s leukémií také krevní deriváty, ty ale předmětem zakázky nebyly.

Profesor Trněný uvedl, že ÚHKT nemá vlastní lékárnu, musí potřebné léky kupovat od jiných lékáren. Proto musel vypsat výběrové řízení. „Zadání bylo, že budou vysoutěženi optimálně tři uchazeči, kteří budou mezi sebou soutěžit v dodávkách konkrétních léků. Chtěli jsme tak ušetřit pět až deset procent z 220 až 240 milionů korun, které ročně za léky vydáváme,“ řekl ČTK profesor.

Sršeň potvrdil, že vítězové výběrového řízení by podle zadání měli mezi sebou soutěžit vždy o získání konkrétní dodávky. Účastnit soutěže se mohou lékárny i distributoři. Podle serveru nakupuje ÚHKT léky přímo u výrobců, což ale ředitel odmítl. Uvedl, že zákony něco takového nedovolují, nakupují tedy jen od lékáren.

Podle Sršně nedodali v tendru dva ze zúčastněných některé informace, aby bylo možno nabídky mezi sebou objektivně porovnat. „Proto byl tendr zrušen a bude vypsán nový. K jeho vypsání bude zřízena společná pracovní komise ministerstva a ÚHKT,“ řekl. Vše podle mluvčího bude připraveno tak, aby podmínky nového tendru byly co nejtransparentnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?