Hegerovi chybějí další miliardy a reformy váznou

8. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger z hledání peněz nevyjde. Jen co přišel na to, kde vzít dvě miliardy korun na platy lékařů, tak už mu začíná scházet mnohem víc jinde.


Sjednocení DPH na dvacet procent, k němuž má dojít v říjnu, totiž Hegerovi může prodražit fungování systému minimálně o 10 miliard korun, odhady se ale blíží až 14 miliardám. Dvacetiprocentní spotřební daň zvýší náklady na léky a zdravotnický materiál, pro který nyní platí nižší sazba. A to už prý jen v rámci resortu vyřešit nepůjde.

Ministr financí Miroslav Kalousek si toho je zřejmě vědom. „Dostali jsme od něj pokyn, abychom připravili analýzu konkrétních dopadů, pak budeme jednat,“ řekl včera HN Hegerův náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek. Reakci samotného Kalouska se včera HN nepodařilo získat. Situací se ale má zabývat i celá vláda. „Bez kompenzací by to nešlo. Způsobilo by to velikánský problém,“ dodal Nosek.

Nejde ale jen o peníze. Krize, které musí Hegerův úřad v poslední době nečekaně řešit, mají ještě jeden negativní dopad: zbržďují plánované reformy. „Jsem přesvědčen, že první zákony mohly být předloženy už o mnoho měsíců dříve,“ říká Boris Šťastný, předseda poslaneckého zdravotního výboru z ODS, která tempo ministerstva kritizuje nejvíce.

Zpoždění za miliardu

Například novela o veřejném zdravotním pojištění se zpozdila už několikrát. Původně měla platit od ledna, pak od července a teď se ukazuje, že to bude nejdříve od září. Návrh totiž stále nedošel ani na vládu.

Pro zdravotnictví to znamená ztrátu téměř miliardy korun. Zákon totiž obsahuje zvýšení regulačního poplatku za den v nemocnici - namísto dnešních šedesáti korun budou pacienti platit stovku, což má měsíčně přinést přibližně sto milionů korun navíc.

V novele jsou ale i reformní změny. Ta největší lidem umožní připlácet si na lepší péči, což je začátek pro dlouho očekávaný systém standardů a nadstandardů, který se začne definovat vzápětí.

Reforma v chodu

Náměstek Martin Plíšek, který má legislativu na starost, se však výtkám o skluzu brání.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?