Hejtman Palas: Ukončíme proplácení poplatků za léčbu

7. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj chce ukončit proplácení zdravotnických poplatků. Hejtman Jaroslav Palas uvedl, že kraj zvolí tuto variantu, protože na proplácení poplatků za pacienty všech zdravotnických zařízení by neměl dostatek peněz v rozpočtu.


Projednat to ještě musí rada i zastupitelstvo kraje.

Hejtman tak reagoval na páteční dohodu předsednictva ČSSD, podle níž se mají krajské samosprávy řízené ČSSD jako zřizovatelé zdravotnických zařízení samy rozhodnout, zda s proplácením poplatků skončí, nebo je naopak začnou hradit všem pacientům bez ohledu na zřizovatele zařízení.

„Jsem přesvědčen, že touto cestou půjdou i ostatní kraje. Není v silách jejich rozpočtů, aby poplatky proplácely všem pacientům. Moravskoslezský kraj je schopen proplácet je formou daru pouze pacientům osmi krajských nemocnic,“ řekl Palas.

Dodal, že za tyto pacienty kraj loni zaplatil 29 milionů korun, letos už téměř šest milionů. Podle hejtmana kraj ukončí proplácení neprodleně, to znamená ještě tento měsíc po jednání nejbližší rady a zastupitelstva.

„Rozhodli jsme se na základě dopisu (místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže), v němž jsme dostali informace o závěrech neformálního jednání s Evropskou komisí,“ řekl Palas.

Podle Evropské komise může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory. Na toto stanovisko v pátek reagovalo předsednictvo ČSSD, která právě s návrhem proplácet poplatky vyhrála krajské volby na podzim roku 2008. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes šest set milionů korun.

Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Systém byl od té doby několikrát upraven.

Nyní se platí třicet korun v ambulanci a za položku na receptu, šedesát korun za den v nemocnici a devadesát korun na pohotovosti. Osvobozeny jsou děti do 18 let. Po překročení ročního limitu pět tisíc korun vracejí zdravotní pojišťovny peníze zpět, děti a senioři mají limit poloviční

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?