Hejtman trvá na státní dotaci pro nemocnici

6. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Samozřejmě chápu, že nemocnice se musí dokončit, ale měli bychom trvat na dotaci ze státního rozpočtu, a o to by se měli třeba také postarat poslanci za tento kraj," sdělil hejtman...


Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) je spokojen s tím, že Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem loni hospodařila se ztrátou pouze 3,36 miliónu korun. V souvislosti s vyjádřením ředitele nemocnice Jiřím Madarem, že nemá dostatek financí, ale hejtman odmítá jako jediné řešení, aby si nemocnice brala ihned úvěr na dostavbu svého areálu na ústeckém Bukově.

„Samozřejmě chápu, že nemocnice se musí dokončit, ale měli bychom trvat na dotaci ze státního rozpočtu, a o to by se měli třeba také postarat poslanci za tento kraj,“ sdělil Právu hejtman. Podle něj prý nejde o to, aby se rozestavovaly další a další nemocnice, ale aby se také jedna, pro Ústecký kraj tak významná, konečně dostavěla. Navíc stát tuto nemocnici rozestavěl a neměl by se podle Šulce zbavovat odpovědnosti za její dokončení v okamžiku, kdy ji převedl na kraj. „Pokud si Masarykova nemocnice vezme na dostavbu úvěr, bude ho jenom těžko splácet a podle mého názoru to bude také na úkor platů lékařů a zdravotnického personálu,“ konstatoval hejtman s tím, že úvěr by proto měl být jen krajním řešením. Podle hejtmanova názoru si lékaři a zdravotnický personál zvýšení platů zaslouží, ale přesto to v současné době považuje za vládou ČSSD dobře načasovaný předvolební tah, zejména když na toto zvýšení není ve státním rozpočtu potřebný balík financí. „Takovéto navýšení platů by nemělo být plošným pravidlem, ale výhodou, kterou mohou poskytnout svým zaměstnancům jenom ty nemocnice, které dobře hospodaří a poskytují kvalitní léčebnou péči,“ doplnil hejtman. Ten je zároveň přesvědčen, že by si jistě každá nemocnice našla prostor, kde může ušetřit výdaje nebo zvýšit příjmy. Hejtman údajně zná statistiky, podle kterých některá oddělení soukromých nemocnic dokáží poskytovat srovnatelnou péči až o polovinu levněji. Finančně by se proto měly ohodnotit dobré nemocnice, dobrá oddělení a špičkově pracující odborníci. „Ale pro výrazné zvýšení odměn a preferování dobrých pracovníků a odborníků musí najít vedení nemocnice finanční prostor. Od toho jsou také ve vedení nemocnice manažeři a ekonomové, kteří jsou ostatně za tuto práci dobře placeni. Jestli to nedovedou, měli by se nad touto skutečností ostatní zaměstnanci, stejně jako zřizovatel, zamyslet,“ potvrdil Právu ústecký hejtman. Také proto k problematice zdravotnictví a jeho tolik potřebné a dosud nerealizované reformy přizval hejtman Šulc k návštěvě Ústeckého kraje k vzájemnému vyjasnění názorů i prezidenta ČLK Davida Ratha.

Rudolf Prchal, Právo, 6.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?