Hejtmanova nemocnice je nejbezpečnější na Vysočině. Díky projektu první pomoci

27. 1. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pelhřimovská nemocnice je třetí nejbezpečnější v republice. Vyplývá to alespoň z výsledků práce odborné komise. Na prvním místě se umístila nemocnice ze Svitav, stříbrná příčka patří zdravotnickému zařízení z Písku. Na porotu pelhřimovská nemocnice zapůsobila projektem, který se týká poskytnutí první pomoci.


První pomoc není jednoduchá

„První pomoc by měl umět poskytnout každý řidič. Jenže jedna věc je teorie a druhá praxe. Je to složitá záležitost a rozhodují první minuty, než dorazí skuteční odborníci s defibrilátorem. Projekt pelhřimovské nemocnice je o tom, aby byli všichni zaměstnanci schopni poskytnout alespoň základní resuscitaci i v praxi, “ vysvětlil hejtman kraje Vysočina a lékař Jiří Běhounek.

Ten ostatně sám v pelhřimovské nemocnici pracoval. Projekt Bezpečná nemocnice vyhlásil na podzim loňského roku kraj Vysočina a Spojená akreditační komise České republiky. Cílem bylo zvýšit bezpečí pacientů i zdravotnického personálu.

Bezpečí především

„Otázka bezpečnosti pacientů i personálu je stále otevřená a odpovědi na ni jsou diskutovaným tématem. Soutěž má kromě jiného představit příklady dobré praxe. Zároveň nabídnout širokému spektru zdravotnických zařízení způsob, jak omezit rizika, která v krajních případech vedou k poškození pacienta, “ uvedl Jiří Běhounek.

Vítězný projekt svitavské nemocnice se věnoval tomu, jak bránit bezpečí zdravotníků i pacientů.

Náramky zabodovaly

Představil například signalizační náramky, které nosí sestřičky na rukou a díky kterým si mohou rychle přivolat pomoc, když je někdo ohrožuje. Stačí, aby zmáčkly tlačítko a jiný zdravotník jejich signál zachytí a okamžitě zařídí pomoc.

Vítězný projekt byl oceněn v neděli na slavnostním večeru v Horáckém divadle v Jihlavě. Vyhlašování se osobně zúčastnila i ministryně zdravotnictví České republiky Dana Jurásková.

V minulém ročníku soutěže Bezpečná nemocnice byl kraj Vysočina zastoupen projekty nemocnice v Havlíčkově Brodě a Jihlavě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?