Hematologický ústav čeká nejistý osud

17. 1. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Osud špičkového pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) stále není vyjasněn a lidé, kteří v něm pracují, nevědí, co s nimi bude. Odbory se chystají vyhlásit stávkovou pohotovost. Novinářům to včera řekla Ivana Picková, předsedkyně výboru základní organizace Odborového svazu zdravotní a sociální péče v ÚHKT...


Odbory zřejmě vyhlásí stávkovou pohotovost

„O jednání na ministerstvu zdravotnictví nejsou žádné písemné materiály. Nevíme, zda se budeme slučovat se Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN), což prosazuje ministerstvo, nebo ne, a za jakých podmínek,“ uvedla předsedkyně.

Dodala, že odboráři se bojí zániku špičkových léčebných týmů i udržení vysoké úrovně poskytované péče. Zanikla by prý také mezinárodní akreditace JCI, kterou ústav získal loni v červnu.

Předsedkyně uvedla, že lidé pracují pod velkým stresem. „Když se dál bude situace pro ústav negativně vyvíjet, vyhlásíme stávkovou pohotovost, budeme pořádat demonstrace a manifestace,“ uvedla předsedkyně.

Vedení prý nesmí mluvit s novináři

Picková také řekla, že vedení ústavu mělo být na tiskové konferenci, ale ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel ústavu mu to zakázalo.

„Nešlo o žádný zákaz. Šlo o odborářskou tiskovku a nevím, proč by na ní mělo být vedení ústavu, které je odpovědné ministerstvu,“ řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Dodal, že „šlo o přirozené rozhodnutí vedení ústavu“.

Cikrt ještě dodal, že na záměru sloučit ústav s VFN se nic nemění a práce finišují. „Obavy odborů jsou v tuto chvíli zbytečné. Vše zůstává, jak je, a řešíme i otázku akreditace,“ řekl Cikrt.

Picková ještě dodala, že na odborářskou tiskovku měl přijít i bývalý ředitel ústavu profesor Pavel Klener, ale narychlo dostal za úkol uspořádat lékařský seminář. Proto se tiskové konference také nezúčastnil. I nad tím vyslovila podiv.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce sloučit ústav sVšeobecnou fakultní nemocnicí a zřídil komisi, která sloučení připravuje. Proti sloučení se postavil profesor Pavel Klener, který byl ředitelem ústavu, ale Julínek ho kvůli tomu odvolal z funkce. Pod petici za zachování ústavu už se podepsalo 6600 pacientů, lékařů a zdravotních sester a v listopadu byla i demonstrace pod okny Julínkova úřadu.

Co se má ještě sloučit:

* Revmatologický ústav s VFN,

* Endokrinologický ústav s Thomayerovou nemocnicí,

* Thomayerova nemocnice s Institutem klinické a experimentální medicíny.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?