Hlavní hygienik Valenta skončí ve funkci

7. 1. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní hygienik Vladimír Valenta skončí ve funkci. Nepřihlásil se do výběrového řízení vypsaného podle služebního zákona. O funkci se údajně ucházejí Eva Gottvaldová, Jarmila Rážová a Pavla Svrčinová.


„Po více než třech letech a zralé úvaze jsem se rozhodl pro návrat do Liberce a o funkci hlavního hygienika se již nadále neucházet,“ píše se v dopisu, který Valenta rozeslal hygienikům. Výběrovým řízením by musel projít, protože hlavní hygienik je zároveň jedním z odborných náměstků ministra zdravotnictví.

Gottvaldová nyní pracuje pro Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty, a Rážová je zástupkyní hlavního hygienika. Třetí zájemkyně Svrčinová se specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin, i jako auditorka na celoevropské úrovni, a pracovala v krajské hygienické stanici v Ostravě a nyní působí na tamní lékařské fakultě.

Informaci přinesl zdravotnickydenik.cz, ministerstvo zdravotnictví ji však nepotvrdilo.

Výběrová řízení na šest odborných náměstků ministra zdravotnictví byla vypsána 17. září. Uchazeči se mohli přihlásit do 19. října.

Valentu vláda jmenovala hlavním hygienikem v říjnu 2012. Před nástupem do funkce vedl krajskou hygienickou stanici v Liberci. Za Valentova vedení se hygienici museli zabývat kauzou jedovatého metylalkoholu, řešili povodně v červnu 2013, ebolu, MERS nebo migrační krizi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?