HN: Bývalá šéfka VZP Musílková tvrdí, že Paroubek jí vyhrožoval

15. 11. 2006 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková tvrdí, že bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) jí před rokem při vyjednávání o finanční situaci VZP na schůzce mezi čtyřma očima otevřeně vyhrožoval. Píší to Hospodářské noviny (HN). Paroubek podle nich slova Musílkové odmítl...


Praha -

Událost se měla stát při jednání v Kramářově vile loni 21. listopadu, tedy 11 dní po uvalení nucené správy na VZP a den předtím, než začala o situaci ve VZP bouřlivě jednat Poslanecká sněmovna. „Expremiér mi řekl, že pokud neodstoupím, budou na mě a na firmu házet hnůj. Že si na to prý za šest měsíců nikdo ani nevzpomene,“ popsala bývalá šéfka VZP.

Řekla, že hned po jednání se s údajnými vyhrůžkami Paroubka svěřila členovi správní rady a generálnímu řediteli Svazu dopravy Zdeňku Liškovi, který slova Musílkové potvrdil. „Potkali jsme se náhodou v Paláci Flóra. Paní Musílková byla tehdy hodně rozčílená,“ vzpomíná Liška.

Slova Musílkové o nátlaku Paroubka potvrzuje i její tehdejší mluvčí Jiří Suttner. „Na schůzce jsem s nimi nebyl, ale jako bývalý tiskový mluvčí tuto informaci mám. Paní Musílková mi ji řekla těsně po jednání,“ řekl Suttner, který i takto tvrdé obvinění své bývalé šéfce věří. „Nepamatuji si, že by mně někdy paní Musílková lhala,“ dodal.

Paroubek ale jakýkoli nátlak na bývalou šéfku VZP odmítá. Ačkoli spolu s tehdejším ministrem zdravotnictví Davidem Rathem téměř každý den po uvalení nucené správy vyzývali Musílkovou k odchodu z funkce, žádné výhrůžky prý na schůzce nepadly. „Je to nehorázná pomluva. Ukazuje to, kam až paní Musílková dokáže klesnout. Je mi jí líto,“ sdělil HN. Více se ale ke zmiňované schůzce s Musílkovou nechtěl vyjadřovat.

HN poukázaly na to, že den po schůzce Musílkové s Paroubkem podrobil ve sněmovně bývalou šéfku VZP zdrcující kritice tehdejší ministr zdravotnictví Rath. Několik dní poté začali lidé z ČSSD i z ministerstva zdravotnictví chrlit do médií zprávy o tom, že Musílková uzavírala nevýhodné smlouvy na nákup léků nebo že poskytovala vybraným nemocnicím lukrativní smlouvy, píší HN.

Záhadou podle HN zůstává, proč přišla Musílková s obviněním Paroubka až rok po uvalení nucené správy na VZP. Říká, že tehdy měla jiné starosti. Navíc by prý v tehdejší atmosféře podobné obvinění nikdo nezveřejnil. „Možná jsem to měla udělat, ale v tehdejší náladě by se tím stejně nikdo nezabýval,“ myslí si Musílková.

ČTK, HN

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?