HN: Ministr vnitra Pecina chce krajům zakázat proplácení poplatků

13. 8. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr vnitra Martin Pecina chce krajům zakázat proplácení poplatků. Podle Peciny totiž kraje nevybíráním poplatků porušují zákon. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Hejtmani se proti Pecinovu rozhodnutí hodlají bránit, uvedly HN...


„Poslal jsem hejtmanům dopis, ve kterém je upozorňuji, že nedodržují při vybírání poplatků zákon. Do konce srpna se mají k našim výhradám vyjádřit,“ řekl HN Pecina. Jestli hejtmani nezačnou poplatky vybírat nebo radikálně nezmění způsob jejich vracení, tak je k tomu ministr prý donutí. „Pokud kraje nezačnou dodržovat v otázce vybírání poplatků zákon, tak jim zrušíme usnesení jejich krajských zastupitelstev, která krajům umožňují poplatky pacientům proplácet,“ uvedl ministr.

Ministerstvo vnitra může zrušit jakékoli krajské usnesení a kraje musí jeho rozhodnutí do 60 dní splnit. Pak se sice mohou kraje bránit u soudu, ale než padne verdikt, musí rozhodnutí Peciny respektovat.

HN připomínají, že Pecina, kterého vlády nominovala ČSSD, chce zrušit proplácení poplatků, i když zřejmě právě poplatky vyhrály sociální demokracii loňské krajské volby.

Hejtmani z ČSSD se proti Pecinovu rozhodnutí chtějí ohradit. „Pokud nám ministerstvo zakáže poplatky proplácet, obrátíme se na soud. Trváme na tom, že proplácením poplatků žádný zákon neporušujeme,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Určitě se budeme bránit. Argumenty ministra vnitra se nám totiž zdají být chabé,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer HN řekl, že ministerstvo vnitra rozhodlo o tom, že kraje porušují zákon, ještě za jeho působení. Pecinu kritizuje, že měl proplácení poplatků zakázat už dávno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?