VZP vyčerpala rezervy, peníze má vždy jen na necelé dva dny

11. 10. 2011 9:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vyčerpala své rezervy. Její představitelé přiznali, že má jen tolik peněz, kolik právě vybere, a rezerva nevystačí ani na dva dny. Hrozí proto zpožďování plateb na lékařskou péči, ohroženo je také zvyšování platů zdravotníků.


Informaci přinesly Hospodářské noviny (HN).

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že vláda rozpočet VZP zvenku nenavýší. Ještě před dvěma lety měly zdravotní pojišťovny na účtech peníze asi na dva měsíce.

„Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne,“ řekl listu mluvčí VZP Jiří Rod. Podle něj kvůli ekonomické krizi roste objem nákladů na péči více než objem příjmů. Z účtů VZP odchází každý den v průměru půl miliardy korun.

Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že vyčerpání rezerv zatím zpožďuje platby lékařům a nemocnicím jen minimálně, problémy s termíny má pojišťovna prý pouze na začátku měsíce. „Proto je možné, že na konci roku budeme dvě miliardy korun v plusu. Ale to neznamená, že hned 3. ledna nebudeme tři miliardy v minusu,“ řekl Horák.

Ministr zdravotnictví Heger připustil, že je to nepříjemná situace. Vláda však podle něj rozhodla, že rozpočet pojišťovny zvenku navyšovat nebude. „Je to tlak na efektivitu, v níž jsou ještě rezervy,“ prohlásil ministr.

Obavy z možného zpožďování plateb za lékařskou péči projevil ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. „Nám jde z VZP téměř 60 procent peněz… Museli bychom si brát kontokorent, aby bylo alespoň na platy,“ uvedl Kraus.

HN připomínají, že nedostatek peněz by mohl ohrozit také zvyšování platů zdravotníků v příštím roce. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela by vláda měla svůj závazek ohledně desetiprocentního nárůstu mezd splnit, jinak by „nesla odpovědnost za vyhrocení situace v celém zdravotnictví“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?