Holcát se domluvil s Němečkem,nechá změny správní rady VZP na něm

13. 1. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát se tento týden domluvil se svým pravděpodobným nástupcem Svatoplukem Německem (ČSSD), že změny ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nechá až na něm. V pátek to potvrdili Němeček i mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Holcát ve středu stáhl návrh, aby kabinet odvolal pět z deseti členů jmenovaných za stát a místo nich jmenoval nové.


„Ve středu ráno jsme se domluvili, vysvětlil jsem panu ministru Holcátovi svůj postoj. Naše jednání bylo konstruktivní, velmi mu za to děkuji,“ řekl Němeček. Ocenil, že si bude moci své členy rady za stát vybrat sám, protože s nimi ve funkci ministra bude blízce spolupracovat.

Obsazení správní rady největší pojišťovny chce Němeček řešit co nejdříve po svém jmenování. „Bude to jedna z prvních věcí, až nastoupím. Chci si nejprve získat informace, jak jednotliví lidé v radě pracují. Myslím, že do 14 dnů (od jmenování) návrh podám,“ uvedl.

Podle Holcátova návrhu měli ve správní radě skončit její předseda a bývalý náměstek ministra Petr Nosek, z členů pak bývalý první náměstek ministra Marek Ženíšek, Petr Zimmermann, Josef Slovák a Zdeněk Zajíček. Za nové členy správní rady navrhoval Holcát svého náměstka Petra Saláka, Jana Kvačka a Martina Mátla, Rostislava Vyzulu a Michala Zděnka.

Mandát členům rady zatím nekončí, menší odklad rozhodnutí tedy její práci neovlivní. Podle zjištění ČTK by se správní rada v dosavadním složení měla naposledy sejít 27. ledna, jednat by měla například o výběrovém řízení na nový portál pro komunikaci s lékaři, plátci a pojištěnci, který nyní pro VZP provozuje firma IZIP.

Návrhy na změny ve správní radě VZP chystají i poslanci, kteří z třicetičlenné rady volí 20 členů. Složení rady by se tak mělo změnit podle výsledků voleb, strany v ní mají poměrné zastoupení. Mezi navrženými by měli být například exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a nezávislá senátorka Alena Dernerová.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?