Hospody bez kouře? Zákaz je opět ve hře

24. 3. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Němeček oprášil návrh po svém předchůdci. Vykázání dýmu z barů má ve sněmovně slušnou šanci na schválení


Praha – Milovníci tabáku si možná budou muset v restauracích a barech svou slabost odpustit. Tři čtvrtě roku po pádu Nečasovy vlády, která se chystala zákaz kouření v hospodách projednat, s ním opět přichází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Ministr Němeček je pro zákaz kouření v restauracích a hodlá sněmovně předložit tzv. protikuřácký zákon, který se připravoval již za ministra Leoše Hegera. Věříme, že zákon projde, ale bude záležet na diskuzi v Poslanecké sněmovně,“ říká Dana Šalamunová z tiskového odboru ministerstva. Zákon má nyní poměrně slušnou šanci, že projde. Koaliční partneři sociální demokracie, ANO a lidovci se totiž k zákazu přihlásili už před volbami.

„V žádné zemi, kde byl zaveden zákaz kouření v restauracích a hospodách, tato zařízení nezkrachovala. Tento zákon neznamená omezení práv kuřáků a jejich svobod. Má za cíl zvýšit ochranu nekuřáků a veřejného zdraví,“ zastal se návrhu tehdejšího ministra Hegera (TOP 09) současný šéf zemědělství Marian Jurečka (KDU­ČSL).

Jediný, kdo se v podstatě jednotně staví proti návrhu, je ODS. „Restaurace není nemocnice. Ve velkých provozovnách ať se prostory oddělí, ve vesnických hospodách nechť si to rozhodne majitel nebo místní. Je nesmysl, aby o tom rozhodoval parlament,“ řekl před časem Deníku senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera.

Ať už ale český zákon (který mimo jiné zakazuje také prodej cigaret v automatech) dopadne jakkoliv, jisté je, že díky nedávno schválené evropské směrnici zmizí v roce 2016 cigarety s ovocnou příchutí a zdravotní varování bude zabírat 65 procent krabičky. V roce 2020 se pak přestanou vyrábět také mentolky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?