Hradecká ambulance čínské medicíny léčí závislost na tabáku

22. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové začala v lednu v ambulanci tradiční čínské medicíny léčit závislost na tabáku. Používá k tomu metodu ušní akupunktury.


Za léčbu závislosti pacienti platí. Novinářům to řekl vedoucí lékař centra tradiční čínské medicíny František Musil. Zavedení léčby závislosti na tabáku akupunkturou zapadá do projektu nekuřácká nemocnice, který fakultní nemocnice spustila loni.

Zatím se pro léčbu akupunkturou rozhodlo deset pacientů. Většina z nich podle Musila ihned po začátku léčby výrazně snížila spotřebu cigaret. Léčebná kúra zahrnuje vstupní a výstupní lékařské vyšetření a pětkrát, vždy po týdnu, aplikaci ušní akupunktury malými jehličkami. Cena je 1500 korun, některé zdravotní pojišťovny na léčbu nabízejí příspěvek. Pacienti také mohou v nemocnici absolvovat podpůrná tradiční čínská tělesná cvičení.

V nemocniční poradně pro odvykání kouření je dosavadní úspěšnost léčby závislosti na tabáku asi 40 procent. „Ve srovnání v republikovém i světovém měřítku to je dobrý výsledek. Nicméně bychom rádi toto číslo nadále zvyšovali,“ řekl lékařský náměstek nemocnice Jaroslav Malý. Čínské metody léčby podle něj mohou být alternativou pro pacienty, kteří léčbu léky odmítají nebo u nich léky nezabírají.

Krátké jehly zaváděné do ušního boltce ovlivňují abstinenční příznaky. „Pacient může přestat snadněji kouřit, protože necítí abstinenční příznaky poté, co zanechá kouření,“ řekl Musil, který si poznatky k léčbě přivezl z loňské návštěvy Číny ze sympozia o léčbě závislosti na tabáku tradiční čínskou medicínou.

Dvaašedesátiletému pacientovi ambulance Jiřímu Judlovi se zatím daří nekouřit tři týdny. „Kouřil jsem 40 let a deset různých pokusů o zanechání kouření bylo neúspěšných,“ řekl Judl novinářům po aplikaci akupunktury. Věří, že nynější léčba bude úspěšná. Peněz za léčbu nelituje, za cigarety by prý utratil daleko více. Motorický neklid, který přišel po vykouření poslední cigarety, Judl podle svých slov vyřešil používáním falešné elektronické cigarety bez tabáku.

Ambulance tradiční čínské medicíny v hradecké nemocnici funguje od října 2015 za účasti čínských specialistů. Provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Zatím ambulancí prošlo přes 900 pacientů a o její služby je velký zájem, čekací doba je několik měsíců. Nemocnice také ve spolupráci s čínskou CEFC připravuje výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny za téměř 300 milionů korun.

Spotřeba cigaret v ČR podle posledních dat ČSÚ v roce 2015 meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden obyvatel v průměru vykouřil 2010 cigaret, tedy přibližně 100 krabiček. Podle Eurostatu je mezi Čechy 28,7 procenta aktivních kuřáků. Česko se mezi 27 státy EU na osmém místě. Mezi jednotlivými členskými zeměmi panují značné rozdíly. Největší podíl lidí, kteří zlozvyku kouření propadli, je v Bulharsku, nejmenší ve Švédsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?