Hradecká nemocnice otevřela ambulanci tradiční čínské medicíny

22. 9. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové od pondělka funguje ambulance tradiční čínské medicíny, která při léčbě bude využívat akupunkturu, čínské byliny či baňkování. V dalších letech má v nemocnici vzniknout klinika zaměřená na tento způsob léčby.


Novinářům to řekl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula.

Ambulance má léčit především různé neurologické problémy, chronické bolesti, migrénu a další problémy. „Každý pacient bude nejdříve vyšetřený českým lékařem západním způsobem, poté pokračuje na ošetření tradiční čínskou medicínou,“ řekl Prymula.

Vyšetření ani léčba čínským lékařem nejsou hrazené pojišťovnami. „Ceny se pohybují od běžné akupunktury na úrovni 400 korun až po třídenní balíček na úrovni někde šesti tisíc korun,“ řekl Prymula. Podle ceníku pacient například za vstupní a kontrolní vyšetření a pět ošetření akupunkturou zaplatí 4200 korun. Zájem podle Prymuly projevily desítky lidí. „Na celé září jsou termíny prakticky obsazené,“ řekl Prymula. Zájemci o léčbu se mohou informovat na e-mailu tcm@fnhk.cz či na čísle 495 832 950.

První pacientkou ambulance byla Eva Chárová, která do ordinace dorazila s problémy s krční a bederní páteří. „Čínské medicíně věřím, doufám, že mi to pomůže od bolesti,“ řekla novinářům. Podle garanta ambulance, která je umístěná v budově kožní kliniky, Františka Musila, bude v ambulanci nyní ošetřeno každý den osm pacientů.

Záměr zřídit v hradecké nemocnici kliniku tradiční čínské medicíny kritizovali někteří domácí lékaři. Například prezident České lékařské komory Milan Kubek v lednu v České televizi uvedl, že komora doporučuje všem pacientům medicínu založenou na důkazech. Prymula výhrady odmítá. „Jsme schopni snadno dokázat, že naprostá většina renomovaných amerických nemocnic používá akupunkturu ve své léčbě. My nechceme nahradit západní medicínu, tato forma je pouze doplňková,“ řekl Prymula.

V hradecké nemocnici letos v červnu vzniklo centrum pro výzkum tradiční čínské medicíny, které například zkoumá vliv čínské medicíny na onkologické pacienty či nemocné roztroušenou sklerózou. „Při návštěvě premiéra (Bohuslava Sobotky) v listopadu v Číně by měla být podepsána hlavní smlouva o vybudování kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové. Předpokládáme, že budova by měla stát k 1. 1. 2018,“ uvedl Prymula. Klinika by se neměla věnovat jen léčbě, ale i dalšímu výzkumu a výuce.

Královéhradecká fakultní nemocnice nabízí na 22 klinikách celkem 1400 lůžek, ročně hospitalizuje přes 40.000 pacientů, zaměstnává 4900 lidí, z toho 800 lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?