Hradecký Červený kříž se chce odvolat proti zrušení registrace

29. 2. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové se hodlá odvolat proti zrušení registrace, o níž v sobotu rozhodla Výkonná rada Českého červeného kříže (ČČK). Hradecký spolek, který je od prosince v insolvenčním řízení, považuje postup ústředí za unáhlený a chybný.


ČTK o tom informoval předseda hradeckého spolku Lukáš Pochylý. Hradecký spolek má závazky v milionech korun, mimo jiné dluží několika desítkám seniorům vybrané zálohy za neuskutečněné zájezdy.

Hradecký spolek tvrdí, že k projednávání zrušení registrace nebyl přizván a vše se dozvěděl z médií. „Budeme čekat na doručení tohoto rozhodnutí poštou, abychom se s ním mohli seznámit. Jsme však připraveni ihned využít svého práva na odvolání proti zrušení oblastního spolku k nejvyššímu orgánu společnosti, ke shromáždění delegátů,“ uvedl Pochylý.

Výkonný výbor zrušil spolku registraci k 29. únoru. Vedení Červeného kříže podle prezidenta Marka Jukla spolku zrušilo registraci pro hrubé porušování stanov, vnitřních předpisů a poškození dobrého jména Červeného kříže na veřejnosti. „Oblastní spolek ČČK Hradec Králové tak následně vstoupí do likvidace, nezanikne-li již v rámci probíhajícího insolvenčního řízení,“ uvedl v sobotu Jukl. Základní činnost Červeného kříže na Hradecku budou zabezpečovat sousedních oblastní spolky.

Ústřední orgány ČČK podle Pochylého v minulých letech odmítaly jakoukoli možnost řešení složité situace hradeckého spolku, který ročně poskytne služby zhruba 30.000 klientů. „Po medializaci problému na konci roku 2015 se místo snahy o skutečné řešení snaží ústředí ČČK o rychlou likvidaci hradeckého spolku a zametení problémů, což by se nepříznivě dotklo především našich klientů. Po zániku oblastního spolku totiž nebude nikdo, kdo by uspokojil věřitele,“ uvedl hradecký spolek v tiskové zprávě. Do konečného rozhodnutí na shromáždění delegátů ČČK se bude spolek snažit uspokojit pohledávky a i bez podpory ústředí zlepšit svou ekonomickou situaci.

Hradecký oblastní spolek k situaci již dříve uvedl, že má u různých subjektů pohledávky v hodnotě přes 13 milionů korun. Naopak jeho závazky podle spolku nedosahují ani poloviny této sumy. Současná situace je podle hradeckého spolku důsledkem manažerských pochybení jeho bývalého zaměstnance.

Insolvenční návrh na hradecký spolek podali jeho bývalí zaměstnanci kvůli dlužným mzdám. Následně se do insolvenčního řízení s pohledávkami přihlásilo přes 30 subjektů. Největším přihlášeným věřitelem je Hotel MAS z Písku s pohledávkou čtyři miliony korun. Hradecké hejtmanství a hradecký magistrát spolku zastavily výplaty dotací na poskytované sociální služby. Minulý týden do insolvenčního řízení vstoupilo Krajské státní zastupitelství Hradec Králové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?