Hradecký kraj bude řešit údajný únik dat pacientů z nemocnic

11. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj bude řešit údajný únik dat pacientů z krajských nemocnic k soukromé firmě Stapro, najme si na to specializovanou firmu. Situací se budou zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva a kontrolní orgány Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.


Pardubická firma Stapro použila data pacientů k ekonomické analýze poskytované péče. Podle kraje bylo vše smluvně ošetřeno a data pacientů nikam neunikla a nebyla zneužita. Novinářům to řekl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Podle France se případ stal především kvůli špatné komunikaci mezi nemocnicemi a Zdravotnickým holdingem o tom, kdy a jakým způsobem budou daty používána a čerpána z nemocnic. Specializovaná nezávislá firma by podle hejtmana měla popsat, co se stalo, zjistit, jak vypadá současný stav ochrany dat v nemocnicích a navrhnout opatření, aby se podobná situace neopakovala. Náklady na analýzu hejtman odhadl na několik desítek tisíc korun.

Firma Stapro k ekonomické analýze získala diagnózu, způsob léčby a rodné číslo pacienta. Adresu a jméno pacienta k dispozici neměla, uvedl předseda představenstva Zdravotnického holdingu Jiří Skřivánek. Data firma podle něj čerpala ze všech krajských nemocnic a získala legální cestou. Po vyhodnocení byla data skartována, uvedl Skřivánek.

Na případ údajného úniku dat před týdnem upozornila Česká televize, podle které z nemocnic unikla data stovek až tisíců pacientů. Údajně s daty neoprávněně pracovala společnost, která pro nemocnice spravuje informační systém.

Firma Stapro uvedla, že analýzy pro krajské nemocnice vypracovala na základě platné objednávky a v souladu s uzavřenými smlouvami s nemocnicemi. „Tedy k žádnému zcizení, úniku nebo zneužití osobních dat ze strany naší společnosti nedošlo,“ uvedla firma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?