Hradecký kraj hledá šéfa nemocnic, chce jejich vyrovnané účty

12. 2. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí krajské nemocnice, by mohl mít v dubnu nového ředitele. Hlavním cílem holdingu bude letos dosáhnout vyrovnaného hospodaření nemocnic a začít postupně snižovat kumulovanou ztrátu, která činí zhruba 320 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekli hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a pověřený ředitel holdingu Miroslav Vávra.


Výběrové řízení na místo ředitele kraj vypsal v úterý, zájemci mají přihlášky podat do 21. března. S přihláškou by měli předložit i teze koncepce a organizace zdravotnictví v kraji na období pěti let. Vávra, který je ředitelem nemocnice v Náchodě, se hodlá soustředit na řízení chystané miliardové přestavby náchodské nemocnice.

Kraj by měl podle hejtmana již s novým ředitelem holdingu také posuzovat záměr většího sjednocení řízení nemocnic. „Jsme před tím zvolit cestu, zda sloučit nemocnice pod jeden subjekt nebo zavést daleko tužší centralizaci řízení nemocnic. Nyní jsme v půli cesty,“ uvedl hejtman. Ve způsobu řízení nemocnic by krach chtěl mít jasno zhruba v polovině roku 2015.

Letošní příspěvek kraje na provoz nemocnic by měl být podle hejtmana opět v základní výši kolem 176 milionů korun. Kraj při této kalkulaci vychází z nové úhradové vyhlášky a ze slibů nového ministra zdravotnictví o kompenzaci zrušených poplatků za hospitalizaci. Podle Vávry činí výpadek na poplatcích pro nemocnice asi 41 milionů korun.

Loni krajským nemocnicím dotace 176 milionů korun kvůli tehdejší restriktivní úhradové vyhlášce nestačila a kraj podle Vávry musel nemocnicím pomoci dalšími 50 miliony korun. „Nemocnice také udělaly řadu úsporných opatření celkem asi za 50 milionů korun, jedním z nich bylo i snižování personálu,“ uvedl Vávra.

Kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Loni kraj do náchodské nemocnice začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou.

Personální výměnu již kraj provedl v nemocnici v Trutnově, kterou nově vede bývalý ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně Roman Koudele. „Mým cílem je udržet všechna odborná oddělení a všech 380 lůžek nemocnice,“ uvedl Koudele. Možné úspory vidí ve spolupráci s holdingem například při nákupech materiálu, léků či energií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?